Limun bezbjedan za ishranu

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević potvrdio je danas da je limun koji se nalazi na tržištu Srbije bezbjedan za ishranu ljudi.

Srbija 05.11.2014 | 10:04
Limun bezbjedan za ishranu

Milosavljević je na TV Pink rekao da je to utvrđeno na osnovu svih analiza i kontrola koje su obavljene prilikom uvoza.

Direktor Uprave za zaštitu bilja je naglasio da je limun bezbjedan i da su analize pokazale da je količina pesticida daleko, odnosno 100 puta manja, od propisanih granica u toj oblasti.

Milosavljević je ukazao da postoji pravilnik, koji je donijet na osnovu zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je potpuno usaglašen sa pravilnicima, odnosno regulativama EU.

On je istakao da je laboratorijska analiza jedina mjerodavna da pokaže da li je neki proizvod bezbjedan i da Srbija ima potpuni sistem kontrole, od kojih je jedan na graničnom prelazu, a drugi na unutrašnjem tržištu.

"Uzimamo uzorke, ne samo limuna i pomorandže, nego i svog voća i povrća koje se uvozi, ali najviše onog koji se proizvodi na ovom području", rekao je Milosavljević.

"Naši pokazatalji su ti da nemamo problema sa ostacima sredstava za zaštitu bilja", dodao je direktor Uprave za zaštitu bilja.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović je u telefonskoj izjavi u istoj emisiji rekao da već godinama Srbija nema Savjet za bezbjednost hrane, iako je to bila zakonska obaveza.

Papović je dodao da se već godinama govori o tome da kora, ne samo limuna, nego i pomorandže, nije za upotrebu i da postoji sumnja da se prskaju jabuke.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar