Андерлехтов вртић све оставио у чуду!

Белгијски шампион је меч против Арсенала завршио са поставом у којој су само четворица имала више од 23 године и најмлађом клупом са резервним играчима у историји Лиге шампиона.

Фудбал 05.11.2014 | 14:15
Андерлехтов вртић све оставио у чуду!

Можда је нама у Србији било чудно када је Андерлехт пре годину и кусур дана искеширао пет милиона евра за тада 18-годишњег Александра Митровића и направио га најскупљим играчем у историји белгијског фудбала. Али, у Андерлехту су знали шта раде и нису се случајно ослонили на тинејџера. Штавише, само су га прикључили плејади суперталентопваних клинаца.

У Србији је 16-годишњи Лука Јовић још дете за чији сваки промашај су годиње оправдање. И то можда јесте нормално оправдање у већини клубова. Али, у Андерлехту се 16-годишњи Јури Тилеманс прошле сезоне изборио за место стартера, због њега је и скупо плаћени Лукла Миливојевић морао да напусти клуб, а Тилеманс сада игра у Лиги шампиона са завидним искуством у ногама и када подбаци нико не прави алиби причу на рачун његових година.

Ајскс је вероватно најпознатија фабрика талената у Европи, али комшије из Брисела такође имају чиме да се поносе. Вечерас је снагу њихове дечулрије на својој кожи осетио и Арсенал. Андерлехт је меч завршио са 11 играча чији просек година је био 23,27!

Просек су покварили 31-годишњи голман Прото и 33-годишњи дефанзивац Дешахт. Од искуснијих су ту још били Ванден Боре (27) и Саша Кљештан (29).

Остатак прве поставе су чинили изузетно малди играчи: Мбемба (20), Нахар (21), Прат (20), Конте (23), Тилеманс (17), Сиријак (24), Ачијампонг (21). У другом полувремену су шансу са клупе уместо Мбембе, Сиријака и Контеа шансу добили Дендонкер (19), Каваја (18) и Митровић (20). И помогли тиму да направи невероватан повратак у меч и сустигне Арсеналових три гола предности.

На клупи су остали резервни голман Руф (20), Колин (22), Хејлен (20) и Кабаселе (20). То је најмлађа клупа за резерве икада виђена у Лиги шампиона. Дакле, само четворица играча од позваних 18 су имали више од 24 године!
"Ови млади момци су играли под невероватно тешким околностима и направили нешто фантатсично. Имао сам осећај да ће Каваја и Митровић донети нешто добро на терену", рекао је тренер Бесник Хаси после меча.

За клуб у којем је Ванден Боре дебитовао са 16 година 187 дана, Венсан Компани био званично најбољи играч у лиги са 17 година није то ништа чудно. Такође, најмлађи играч у историји Лиге шампиона је Селестин Бабајаро који је као играч Андерлехта далеке 1994. године заиграо против Стеауе у елитном такмичењу са 16 година и 87 дана.

Очигледно да млади играчи у неким клубовима служе као озбиљно оружје, а не само као алиби прича за тренере...

Коментари / 0

Оставите коментар