Anderlehtov vrtić sve ostavio u čudu!

Belgijski šampion je meč protiv Arsenala završio sa postavom u kojoj su samo četvorica imala više od 23 godine i najmlađom klupom sa rezervnim igračima u istoriji Lige šampiona.

Fudbal 05.11.2014 | 14:15
Anderlehtov vrtić sve ostavio u čudu!

Možda je nama u Srbiji bilo čudno kada je Anderleht pre godinu i kusur dana iskeširao pet miliona evra za tada 18-godišnjeg Aleksandra Mitrovića i napravio ga najskupljim igračem u istoriji belgijskog fudbala. Ali, u Anderlehtu su znali šta rade i nisu se slučajno oslonili na tinejdžera. Štaviše, samo su ga priključili plejadi supertalentopvanih klinaca.

U Srbiji je 16-godišnji Luka Jović još dete za čiji svaki promašaj su godinje opravdanje. I to možda jeste normalno opravdanje u većini klubova. Ali, u Anderlehtu se 16-godišnji Juri Tilemans prošle sezone izborio za mesto startera, zbog njega je i skupo plaćeni Lukla Milivojević morao da napusti klub, a Tilemans sada igra u Ligi šampiona sa zavidnim iskustvom u nogama i kada podbaci niko ne pravi alibi priču na račun njegovih godina.

Ajsks je verovatno najpoznatija fabrika talenata u Evropi, ali komšije iz Brisela takođe imaju čime da se ponose. Večeras je snagu njihove dečulrije na svojoj koži osetio i Arsenal. Anderleht je meč završio sa 11 igrača čiji prosek godina je bio 23,27!

Prosek su pokvarili 31-godišnji golman Proto i 33-godišnji defanzivac Dešaht. Od iskusnijih su tu još bili Vanden Bore (27) i Saša Klještan (29).

Ostatak prve postave su činili izuzetno maldi igrači: Mbemba (20), Nahar (21), Prat (20), Konte (23), Tilemans (17), Sirijak (24), Ačijampong (21). U drugom poluvremenu su šansu sa klupe umesto Mbembe, Sirijaka i Kontea šansu dobili Dendonker (19), Kavaja (18) i Mitrović (20). I pomogli timu da napravi neverovatan povratak u meč i sustigne Arsenalovih tri gola prednosti.

Na klupi su ostali rezervni golman Ruf (20), Kolin (22), Hejlen (20) i Kabasele (20). To je najmlađa klupa za rezerve ikada viđena u Ligi šampiona. Dakle, samo četvorica igrača od pozvanih 18 su imali više od 24 godine!
"Ovi mladi momci su igrali pod neverovatno teškim okolnostima i napravili nešto fantatsično. Imao sam osećaj da će Kavaja i Mitrović doneti nešto dobro na terenu", rekao je trener Besnik Hasi posle meča.

Za klub u kojem je Vanden Bore debitovao sa 16 godina 187 dana, Vensan Kompani bio zvanično najbolji igrač u ligi sa 17 godina nije to ništa čudno. Takođe, najmlađi igrač u istoriji Lige šampiona je Selestin Babajaro koji je kao igrač Anderlehta daleke 1994. godine zaigrao protiv Steaue u elitnom takmičenju sa 16 godina i 87 dana.

Očigledno da mladi igrači u nekim klubovima služe kao ozbiljno oružje, a ne samo kao alibi priča za trenere...

Komentari / 0

Ostavite komentar