Вече сјећања на Милана Младеновића

На 20. годишњицу смрти фронтмена београдске рок групе "Екатарина велика" Милана Младеновића Дом омладине Београда вечерас организује вече сећања на његов живот и рад.

Србија 05.11.2014 | 08:34
Вече сјећања на Милана Младеновића

Програм "Као да је било некад": Сећања и артефакти о животу Милана Младеновића" обухвата пројекцију епизоде серијала "ЕКВ - Као да је било некад" аутора Душана Весића и трибину на којој ће учествовати новинари Мома Рајин, Душан Весић и Александар Жикић.

Такође, на трибини ће учествовати и постапсолвент Катедре за историју Универзитета у Београду Горан Филиповић чији се дипломски рад бави темом субкултурних група осамдесетих година у Београду и наставник ликовне културе Бранко Радаковић чији се филм "Лимуново дрво" налази у завршној фази снимања.

Филм "Као да је било некад" остварио је изузетно велики утицај на културној мапи у читавом региону.

У последњих пет година, атмосфера коју носи музика састава Екатарина Велика, и популарност филма у целом региону, проузроковале су читав низ узрочно-последичних веза, које су резултирале тиме да се јавност усковитлала, у намери да се о овој групи поново говори, то јест, да се стваралаштво састава изнова проучава, анализира, преслушава, и да кроз дела младих уметника овај феномен добије нови живот.

Последњих неколико година, улице и тргови у градовима бивше државе добили су име Милана Младеновића, као што је плато испред Дома омладине Београда.

Одређени број студената Филозофског и ФПН одлучио се за то да се у својим дипломским, или научним радовима бави темама које су везане за рокенрол културу бивше Југославије, стваралаштво Милана Младеновића и састава Екатарина Велика.

Милан Младеновић (1958 - 1994) био је познати југословенски музичар, композитор, гитариста и певач. Лимуново дрво, Шарло Акробата, Катарина ИИ и Екатарина Велика су групе у којима је, заједно са осталим члановима ових састава, стварао, свирао, певао и оставио неизбрисив траг на културној сцени СФРЈ.

Извро: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар