Veče sjećanja na Milana Mladenovića

Na 20. godišnjicu smrti frontmena beogradske rok grupe "Ekatarina velika" Milana Mladenovića Dom omladine Beograda večeras organizuje veče sećanja na njegov život i rad.

Srbija 05.11.2014 | 08:34
Veče sjećanja na Milana Mladenovića

Program "Kao da je bilo nekad": Sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića" obuhvata projekciju epizode serijala "EKV - Kao da je bilo nekad" autora Dušana Vesića i tribinu na kojoj će učestvovati novinari Moma Rajin, Dušan Vesić i Aleksandar Žikić.

Takođe, na tribini će učestvovati i postapsolvent Katedre za istoriju Univerziteta u Beogradu Goran Filipović čiji se diplomski rad bavi temom subkulturnih grupa osamdesetih godina u Beogradu i nastavnik likovne kulture Branko Radaković čiji se film "Limunovo drvo" nalazi u završnoj fazi snimanja.

Film "Kao da je bilo nekad" ostvario je izuzetno veliki uticaj na kulturnoj mapi u čitavom regionu.

U poslednjih pet godina, atmosfera koju nosi muzika sastava Ekatarina Velika, i popularnost filma u celom regionu, prouzrokovale su čitav niz uzročno-posledičnih veza, koje su rezultirale time da se javnost uskovitlala, u nameri da se o ovoj grupi ponovo govori, to jest, da se stvaralaštvo sastava iznova proučava, analizira, preslušava, i da kroz dela mladih umetnika ovaj fenomen dobije novi život.

Poslednjih nekoliko godina, ulice i trgovi u gradovima bivše države dobili su ime Milana Mladenovića, kao što je plato ispred Doma omladine Beograda.

Određeni broj studenata Filozofskog i FPN odlučio se za to da se u svojim diplomskim, ili naučnim radovima bavi temama koje su vezane za rokenrol kulturu bivše Jugoslavije, stvaralaštvo Milana Mladenovića i sastava Ekatarina Velika.

Milan Mladenović (1958 - 1994) bio je poznati jugoslovenski muzičar, kompozitor, gitarista i pevač. Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II i Ekatarina Velika su grupe u kojima je, zajedno sa ostalim članovima ovih sastava, stvarao, svirao, pevao i ostavio neizbrisiv trag na kulturnoj sceni SFRJ.

Izvro: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar