Највећи проблем плате, накнаде и откази

Агенција за мирно рјешавање радних спорова Републике Српске примила је ове године 470 захтјева за рјешавање индивидуалних и 10 захтјева за рјешавање колективних радних спорова, од чега се највећи број односи на исплате плата и накнада за рад и на отказе, изјавио је директор ове агенције Борислав Радић.

Република Српска 05.11.2014 | 07:50
Највећи проблем плате, накнаде и откази

"Доминантна питања у овој, као и у прошлој години су рад на црно и уплата доприноса за обавезне видове осигурања, али Агенција за мирно рјешавање радних спорова није надлежна за ова два питања", напоменуо је Радић.

Он је изнио податак да је закључено више од 80 одсто споразума о мирном рјешавању радног спора, истичући да се значајнији број у току ове године односи на Министарство просвјете и културе, односно школе и она давања која проистичу из колективних уговора.

Када је ријеч о индивидуалним захтјевима за рјешавање радних спорова, Радић је навео да је у око 20 одсто предмета поступак обустављен зато што послодавац није хтио да пристане на споразум или је утврђено да захтјев радника није основан.

Радић је рекао да је од 10 захтјева за рјешавање колективних радних спорова осам ријешено тако да су четири поступка обустављена, јер није било могуће постићи споразум, а у четири случаја закључен је споразум између синдикалне организације и организације послодаваца и обухваћено је више од 400 радника.

Он је рекао да је Агенција из прошле у ову годину пренијела 31 предмет који су ријешени у првом мјесецу ове године.

Радић је закључио да Агенција тренутно нема неријешених предмета, док је око 50-ак предмета у процедури.

 

Коментари / 0

Оставите коментар