Najveći problem plate, naknade i otkazi

Agencija za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske primila je ove godine 470 zahtjeva za rješavanje individualnih i 10 zahtjeva za rješavanje kolektivnih radnih sporova, od čega se najveći broj odnosi na isplate plata i naknada za rad i na otkaze, izjavio je direktor ove agencije Borislav Radić.

Republika Srpska 05.11.2014 | 07:50
Najveći problem plate, naknade i otkazi

"Dominantna pitanja u ovoj, kao i u prošloj godini su rad na crno i uplata doprinosa za obavezne vidove osiguranja, ali Agencija za mirno rješavanje radnih sporova nije nadležna za ova dva pitanja", napomenuo je Radić.

On je iznio podatak da je zaključeno više od 80 odsto sporazuma o mirnom rješavanju radnog spora, ističući da se značajniji broj u toku ove godine odnosi na Ministarstvo prosvjete i kulture, odnosno škole i ona davanja koja proističu iz kolektivnih ugovora.

Kada je riječ o individualnim zahtjevima za rješavanje radnih sporova, Radić je naveo da je u oko 20 odsto predmeta postupak obustavljen zato što poslodavac nije htio da pristane na sporazum ili je utvrđeno da zahtjev radnika nije osnovan.

Radić je rekao da je od 10 zahtjeva za rješavanje kolektivnih radnih sporova osam riješeno tako da su četiri postupka obustavljena, jer nije bilo moguće postići sporazum, a u četiri slučaja zaključen je sporazum između sindikalne organizacije i organizacije poslodavaca i obuhvaćeno je više od 400 radnika.

On je rekao da je Agencija iz prošle u ovu godinu prenijela 31 predmet koji su riješeni u prvom mjesecu ove godine.

Radić je zaključio da Agencija trenutno nema neriješenih predmeta, dok je oko 50-ak predmeta u proceduri.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar