Тони Крос - права њемачка машина!

Ко се још сећа Ћабија Алонса?

Фудбал 05.11.2014 | 10:30
Тони Крос - права њемачка машина!

Брига се тих дана надвила над стадионом Сантјаго Бернабеу. Одлазио је играч који је током пет сезона удисао живот у игру Реала. Тачно 102 дана касније име Ћабија Алонса се у Мадриду помиње само у контексту лепих успомена. Тони Крос је већ почео командује Краљевским клубом.

Можда звучи сулудо имајући у виду да Кроса лаици виде као пуку подршку звезда какве су Кристијано Роналдо, Герет Бејл, Хамес Родригез... Међутим, Крос заиста јесте онај који вуче конце по терену, а никада се то није видело боље него у убедљивих 3:1 против Барселоне у Ел Класику.

Крос је био асистент код гола Пепеа за преокрет и вођство Реала од 2:1. Био је то пети гол који је Немац ове сезоне спаковао саиграчима у лигашким утакмицама. У Шпанији само је Лионел Меси успешнији у том сегменту игре.

Међутим, нешто друго је привукло пажњу пажљивим статистичарима мадридске Марке, који мере сваки, па и најмањи детаљ када је Реал у питању. У ниједном досадашњем окршају Барселоне и Реала Мадриђани нису имали толико велик посед лопте – иако су Каталонци и у суботу у том сегменту били бољи – а заједнички именитељ за све акције Краљевског клуба био је управо Тони Крос.

Сваки напад ишао је преко везисте шампионске селекције Немачке. Поделио је Крос 59 пасова, само два нису отишла тамо где треба. Проценат успешности 96 одсто. Током сезоне нестварних 94 одсто. По утакмицу просек од 51 паса унапред! Више од половине је на противничког половини терена. Све то на 12 утакмица што у Примери што у Лиги шампиона. Крос није пропустио ниједан важан меч.

Тактика Карла Анчелотија је јасна – кад не знаш шта ћеш са лоптом, ти додај Кросу. Он ће умети да је пошаље на право место. Ако и погреши - исправиће се. Са просеком од 11 претрчаних километара по мечу Крос је и најагилнији играч Реала на терену. Са седам одузетих лопти по мечу одмах је иза Серхија Рамоса.

А после финала Мундијала у Бразилу имао је најмање времена за одмор... Немац... Синоним за поузданост.

Коментари / 0

Оставите коментар