ЛШ Митровићев шок за Арсенал, Реал добио Ливерпула!

Сјајно фудбалско вече у Лиги шампиона обележио је својим наступом и српски репрезентативац Александар Митровић, који је голом у 90. минуту помогао Андерлехту да од 0:3 на гостовању Арсеналу дође до ремија (3:3). Реал је, без да је Кристијано Роналдо изједначио голгетерски рекорд славног Раула, опет савладао екипу Ливерпула, сада са 1:0 у Мадриду, а Јувентус је избегао елиминацију већ после 4. кола, јер је преокренуо против Олимпијакоса и четири минута након што је губио 1:2, дошао до коначних 3:2 који су га оставили у игри за осмину финала. А у ту, другу фазу такмичења, уз Реал прошла је и Борусија Дортмунд која је са 4:1 победила Галатасарај.

Фудбал 04.11.2014 | 23:45
ЛШ Митровићев шок за Арсенал, Реал добио Ливерпула!

Група А: Спектакл у Торину, мајсторија Кокеа за нови успех Атлетика
Дуел Јувентуса и Олимпијакоса (3:2) је био изузетно интересантан, најпре средином првог дела утакмице када су у размаку од свега три минута оба тима дала по гол. Прво је Андреа Пирло, који је за викенд против Емполија био стрелац из прекида по 26. пут у Серији А, изнова искористио слободњак за погодак, овога пута са леве стране, а узвратио је Алберто Ботија у 24. минуту, главом после корнера Домингеза.

Имала је "стара дама" по киши у Торину више од игре, Видал је претио атинским црвено-белима, имао и добру прилику после око сат времена надметања када је беспотребно хтео да проигра Тевеза у ситуацији у којој је могао и сам да реши све, но Олимпијакос је био тај који је дао први наредни гол. И тако "отворио Пандорину кутију".

Јер, од тог, 61. минута, када је резултат на семафору на 1:2 променио Ндинга, сјајно реагујући главом на кратко додавање Манијатиса, прошла су само четири - а Јуве је водио са 3:2. Најпре је Пирло центирао, желећи да проигра Љорентеа, а лопта се одбила од једног играча грчког клуба, па од Љорентеа, па од стативе - у голмана Хименеза, од чије ноге се одбила у гол. И, недуго затим, одушевљење у Торину донео је и Погба. До њега је лопта стигла после акције Тевеза и Љорентеа на левој страни, Француз је потом пробао да спољним делом копачке проигра Видала, а када му се вратила решио је да не часи часа већ упути шут којим је, по земљи, донео преокрет Јувентусу, сачувавши му шансе да прође даље јер сада дели друго место са Атињанима.

Олимпијакос, за који је цео меч одиграо наш интернационалац Лука Миливојевић, није успео да крунише голом једну од своје две наредне прилике, баш као што то није ни екипа Масимилијана Алегрија, која је преко Видала прокоцкао пенал у 95. минуту, пошто је пречка зауставила његов ударац.

Везисти Јувентуса Андреи Пирлу је дуел са Олимпијакосом био јубиларни 100. меч у Лиги шампиона, чиме је постао 23. играч који је то успео да оствари.

Један од најлепших овсезонских голова у Лиги шампиона виђен је у мечу Малмеа и Атлетико Мадрида (0:2), и то захваљујући акробацији Кокеа. Играо се 30. минут када су "јорганџије" комбиновале на средини игралишта, по десној страни, а одбрану домаћих својим дијагоналним утрчавањем са центра изненадио Хуанфран. Он је остао сам на крилу, одакле је упутио низак центаршут а Коке на њега реаговао сјајно - петом пославши лопту са петерца у мрежу Олсена.

Хуанфран је био креатор и другог поготка екипе тренера Дијега Симеона, и то средином другог полувремена, када је убацио лопту пред петерац Малмеа, одакле ју је Келендер избацио само до Раула Гарсије за чији шут са ивице шеснаестерца није било лека.

Група Б: Реал опет бољи од Ливерпула, Базел прегазио Лудогорец

Велики дерби у Мадриду, сусрет вишеструких првака Европе, припао је са 1:0 Реалу који је показао да је лекција Ливерпулу на Енфилду представљала реалан однос снага. О томе је сведочила чињеница да "црвени" нису упутили ни један једини шут у првом полувремену, у коме је њихов гол прилично често опседан, а одбрана попустила само једном.

Било је то током контре Реала у 26. минуту, када је након неколико брзих додавања Марсело остао усамљен на левом крилу, одакле је упутио лопту на даљу ивицу петерца, одакле ју је Бензема сместио иза леђа Мињолеа.

Лазар Марковић, који је играо до 69. минута као стартер, уклопио се у не баш нарочит утисак који су оставили гости на стадиону "Сантјаго Бернабеу", на коме су сви играчи Брендана Роџерса имали далеко више дефанзивног посла него могућности да се посвете офанзиви. Кад би и пробао да пробије редове славног ривала, наш репрезентативац је или губио дуеле са физички јачим супарником, попут варана, или изнудио прекршаје, попут ситуације са старта другог дела утакмице, када је и изнудио жути картон Хамеса Родригеза.

Ливерпул је од тада заиграо нешто боље, офанзивније, на његовој половини терена Кристијано Роналдо је, чешће из прекида него из игре, тражио начин да дође до поготка којим би стигао Раула на првом месту вечите листе стрелаца у Лиги шампиона, али промене резултата ипак више није било, што уопште није сметало домаћим присталицама да аплаузима поздраве љубимце који су стигли до максималних 12 бодова из четири овосезонска наступа.

Легендарни голман Реала Икер Касиљас исписао је нову страницу историје, пошто му је утакмица са Ливерпулом била 144. наступ у Лиги шампиона, чиме је поставио рекорд по броју одиграних мечева у елитном такмичењу. Он се осамио на овој листи, пошто је до сада био изједначен са везистом Барселоне Ћавијем Ернандезом, који ће у среду против Ајакса моћи да се изједначи сународником из табора љутог ривала.

Са друге стране, Базел је у првих 45 минута са два прецизна шута довољно уздрмао Лудогорец да бугарска екипа остане без самопоуздања са којим је ушла у овај дуел, на крају завршен резултатом 4:0. Најпре је Фабијан Фрај убацио лопту у казнени простор, одакле је Брил Емболо добро одмереним ударцем донео предност Швајцарцима, а три минута пред одлазак на предах Фрај је остварио и другу асистенцију, овога пута лоб-додавањем за Дерлиса Гонзалеса, који је погодио доњи десни угао гола након луцидног проигравања.

Недосуђени офсајд омогућио је асистенцију младог Емболоа, са непуних 18 година шестог најмлађег стрелца у историји Лиге шампиона, у 59. минуту, после које Гашију није било тешко да повиси на 3:0 са свега три, четири метара, а потом је мрежу иза Стојанова затресао и дефанзивац Сухи, и то после лоше интервенције одбране приликом корнера, која му је омогућила да неометан постане стрелац са корак удаљености од гол-линије.

Група Ц: Бајер први после успеха у Русији, Бенфика се вратила у игру

После победе Бајера у Санкт Петербургу, са 1:2 на гостовању Зениту у јединој утакмици која је почела пре чувених 20.45, стандардног термина за Лигу шампиона, остало је да се види да ли ће се Бенфика пред својим присталицама изборити за наставак сна о другој фази.

Лима је био консантна претња по гол Монака, али су на Ла Лужу мреже мировале, на радост гостију - све до 78. минута. Тада је Андерсон Талиска одушевио публику после корнера са леве стране, очајне реакције одбране и, потпуно сам, код "друге" стативе, постигао погодак за тријумф.

Група Д: Борусија у осмини финала, Митровић утишао навијаче Арсенала

Арсенал је средином првог полувремена сломио уводни отпор Андерлехта, и то из два прекида, али му ни та предност, ни она од 3:0, нису била довољна за победу која би га већ сада одвела у осмину финала. За први од поменутих прекида се побринуо дефанзивац гостију Мбемба, који је оборио у свом казненом простору Велбека, што је Микел Артета искористио да из пенала донесе предност "тобџијама" у 24. минуту, а само пет минута касније стрелац је био и Алексис Санчез. Сјајни Чилаеанац је извео слободњак са десне стране, лопта није прошла живи зид али се вратила управо Санчезу, који није оклевао, већ је распалио по њој и сместио је у сам доњи ближи ћошак.

На 3:0 је повисио је Алекс Окслејд-Чемберлен, и то после одличног пресинга "тобџија", Санчезове "крађе" лопте Кљештану, а онда десетак корака трећег стрелца и лепог ударца са леве стране у даљи угао. Чинило се да је све готово, но, велика грешка судија вратила је три минута касније, у 61, бриселску екипу у игру, јер је Ванден Боре из више него очигледног офсајда смањио на два гола заостатка, после чега је у игру ушао и Александар Митровић.

Управо је наш репрезентативац израстао у хероја Андерлехта: најпре је успео да изнуди пенал у 73. минуту, после дуела са Монреалом, што је Ван Ден Боре искористио да са беле тачке унесе праву драму у финиш овог меча, а онда је на Нахаров центаршут у 90. минуту, са десног крила, реаговао сјајно и, бацивши се испред Мертезакера, успео да главом изједначи на коначних 3:3.

До успеха белгијске екипе у Лондону, једино је Ливерпул у групној фази такмичења успео да у гостима надокнади три гола заостатка и остане непоражен. Било је то у новембру 2002. када је, такође до 3:3, дошао против Базела.

Борусија Дортмунд је имала далеко више од игре против Галатасараја, огледало се то у коначних 4:1, али и у шансама, па и погођеним оквирима гола, попут стативе а и пречке коју је Папастатопулос уздрмао након два корнера Марка Ројса, но мрежа се у првом полувремену затресла само шест минута пре његовог краја.

Пишчек је видео утрчавање поменутог Ројса иза леђа одбране турске екипе, судије су сигнализирале да офсајда није било иако су гости били другачијег мишљења, а добра егзекуција, голману кроз ноге, донела је предност "милионерима".

Права голеада потом је виђена у наставку. Најпре је Папастатопулос (коначно) промашио оквир гола и, из окрета, са четири метра, искористио додавање Кела за 2:0, да би потом и Галата узвратила - играо се 70. минут када је Весли Снајдер из корнера проиграо Балту, који је главом смањио заостатак, но екипа Јиргена Клопа, који је одлучио да од почетка "игра" са Невеном Суботићем, а да Милоша Јојића остави и ван клупе за резерве, врло брзо је успоставила потпуну контролу.

Прво је контранапад Борусије у 74. минуту окончала асистенције Аубамејанга за Ћиру Имобилеа, који је успут и "нокаутирао" голмана Муслеру када је уклизао да би постигао гол, а након што је Имобиле "натерао" Кају да буде стрелац аутогола, дошло је и до инцидента на трибинама, јер су навијачи турског клуба бацили бакљу у сектор са присталицама "милионера". Све је, на срећу, врло брзо прошло, без даље ескалације, па је Борусија са гол-разликом 13:1 у Лиги шампиона још једном показала да има екипу за високе домете, ма колико било невероватно то што је тренутно у зони испадања у Бундеслиги.

Група А:
Јувентус - Олимпијакос 3:2 (1:1)
(Пирло 21, Роберто 65 а.г, Погба 66 - Ботија 24, Ндинга 61)
Малме - Атлетико Мадрид 0:2 (0:1)
(Коке 30, Гарсија 78)
Табела: Атлетико Мадрид 9, Јувентус 6, Олимпијакос 6, Малме 3
Група Б:
Реал Мадрид - Ливерпул 1:0 (1:0)
(Бензема 27)
Базел - Лудогорец 4:0 (2:0)
(Ембола 34, Гонзалес 41, Гаши 59, Сучи 65)
Табела: Реал Мадрид 12, Базел 6, Ливерпул 3, Лудогорец 3
Група Ц:
Зенит - Бајер Леверкузен 1:2 (0:0)
(Рондон 89 - Сон 68,73)
Бенфика - Монако 1:0 (0:0)
(Талиска 82)
Табела: Бајер 9, Монако 5, Зенит 4, Бенфика 4
Група Д:
Борусија Дортмунд - Галатасарај 4:1 (1:0)
(Ројс 39, Папастатопулос 56, Имобиле 74, Каја 86 а.г. - Балта 70)
Арсенал - Андерлехт 3:3 (2:0)
(Артета 25, Санчез 29, Окслејд-Чемберлен 58 - Ванден Боре 61, 73 пен, Митровић 90)
Табела: Борусија 12, Арсенал 7, Андерлехт 2, Галатасарај 1

Коментари / 0

Оставите коментар