LŠ Mitrovićev šok za Arsenal, Real dobio Liverpula!

Sjajno fudbalsko veče u Ligi šampiona obeležio je svojim nastupom i srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović, koji je golom u 90. minutu pomogao Anderlehtu da od 0:3 na gostovanju Arsenalu dođe do remija (3:3). Real je, bez da je Kristijano Ronaldo izjednačio golgeterski rekord slavnog Raula, opet savladao ekipu Liverpula, sada sa 1:0 u Madridu, a Juventus je izbegao eliminaciju već posle 4. kola, jer je preokrenuo protiv Olimpijakosa i četiri minuta nakon što je gubio 1:2, došao do konačnih 3:2 koji su ga ostavili u igri za osminu finala. A u tu, drugu fazu takmičenja, uz Real prošla je i Borusija Dortmund koja je sa 4:1 pobedila Galatasaraj.

Fudbal 04.11.2014 | 23:45
LŠ Mitrovićev šok za Arsenal, Real dobio Liverpula!

Grupa A: Spektakl u Torinu, majstorija Kokea za novi uspeh Atletika
Duel Juventusa i Olimpijakosa (3:2) je bio izuzetno interesantan, najpre sredinom prvog dela utakmice kada su u razmaku od svega tri minuta oba tima dala po gol. Prvo je Andrea Pirlo, koji je za vikend protiv Empolija bio strelac iz prekida po 26. put u Seriji A, iznova iskoristio slobodnjak za pogodak, ovoga puta sa leve strane, a uzvratio je Alberto Botija u 24. minutu, glavom posle kornera Domingeza.

Imala je "stara dama" po kiši u Torinu više od igre, Vidal je pretio atinskim crveno-belima, imao i dobru priliku posle oko sat vremena nadmetanja kada je bespotrebno hteo da proigra Teveza u situaciji u kojoj je mogao i sam da reši sve, no Olimpijakos je bio taj koji je dao prvi naredni gol. I tako "otvorio Pandorinu kutiju".

Jer, od tog, 61. minuta, kada je rezultat na semaforu na 1:2 promenio Ndinga, sjajno reagujući glavom na kratko dodavanje Manijatisa, prošla su samo četiri - a Juve je vodio sa 3:2. Najpre je Pirlo centirao, želeći da proigra Ljorentea, a lopta se odbila od jednog igrača grčkog kluba, pa od Ljorentea, pa od stative - u golmana Himeneza, od čije noge se odbila u gol. I, nedugo zatim, oduševljenje u Torinu doneo je i Pogba. Do njega je lopta stigla posle akcije Teveza i Ljorentea na levoj strani, Francuz je potom probao da spoljnim delom kopačke proigra Vidala, a kada mu se vratila rešio je da ne časi časa već uputi šut kojim je, po zemlji, doneo preokret Juventusu, sačuvavši mu šanse da prođe dalje jer sada deli drugo mesto sa Atinjanima.

Olimpijakos, za koji je ceo meč odigrao naš internacionalac Luka Milivojević, nije uspeo da kruniše golom jednu od svoje dve naredne prilike, baš kao što to nije ni ekipa Masimilijana Alegrija, koja je preko Vidala prokockao penal u 95. minutu, pošto je prečka zaustavila njegov udarac.

Vezisti Juventusa Andrei Pirlu je duel sa Olimpijakosom bio jubilarni 100. meč u Ligi šampiona, čime je postao 23. igrač koji je to uspeo da ostvari.

Jedan od najlepših ovsezonskih golova u Ligi šampiona viđen je u meču Malmea i Atletiko Madrida (0:2), i to zahvaljujući akrobaciji Kokea. Igrao se 30. minut kada su "jorgandžije" kombinovale na sredini igrališta, po desnoj strani, a odbranu domaćih svojim dijagonalnim utrčavanjem sa centra iznenadio Huanfran. On je ostao sam na krilu, odakle je uputio nizak centaršut a Koke na njega reagovao sjajno - petom poslavši loptu sa peterca u mrežu Olsena.

Huanfran je bio kreator i drugog pogotka ekipe trenera Dijega Simeona, i to sredinom drugog poluvremena, kada je ubacio loptu pred peterac Malmea, odakle ju je Kelender izbacio samo do Raula Garsije za čiji šut sa ivice šesnaesterca nije bilo leka.

Grupa B: Real opet bolji od Liverpula, Bazel pregazio Ludogorec

Veliki derbi u Madridu, susret višestrukih prvaka Evrope, pripao je sa 1:0 Realu koji je pokazao da je lekcija Liverpulu na Enfildu predstavljala realan odnos snaga. O tome je svedočila činjenica da "crveni" nisu uputili ni jedan jedini šut u prvom poluvremenu, u kome je njihov gol prilično često opsedan, a odbrana popustila samo jednom.

Bilo je to tokom kontre Reala u 26. minutu, kada je nakon nekoliko brzih dodavanja Marselo ostao usamljen na levom krilu, odakle je uputio loptu na dalju ivicu peterca, odakle ju je Benzema smestio iza leđa Minjolea.

Lazar Marković, koji je igrao do 69. minuta kao starter, uklopio se u ne baš naročit utisak koji su ostavili gosti na stadionu "Santjago Bernabeu", na kome su svi igrači Brendana Rodžersa imali daleko više defanzivnog posla nego mogućnosti da se posvete ofanzivi. Kad bi i probao da probije redove slavnog rivala, naš reprezentativac je ili gubio duele sa fizički jačim suparnikom, poput varana, ili iznudio prekršaje, poput situacije sa starta drugog dela utakmice, kada je i iznudio žuti karton Hamesa Rodrigeza.

Liverpul je od tada zaigrao nešto bolje, ofanzivnije, na njegovoj polovini terena Kristijano Ronaldo je, češće iz prekida nego iz igre, tražio način da dođe do pogotka kojim bi stigao Raula na prvom mestu večite liste strelaca u Ligi šampiona, ali promene rezultata ipak više nije bilo, što uopšte nije smetalo domaćim pristalicama da aplauzima pozdrave ljubimce koji su stigli do maksimalnih 12 bodova iz četiri ovosezonska nastupa.

Legendarni golman Reala Iker Kasiljas ispisao je novu stranicu istorije, pošto mu je utakmica sa Liverpulom bila 144. nastup u Ligi šampiona, čime je postavio rekord po broju odigranih mečeva u elitnom takmičenju. On se osamio na ovoj listi, pošto je do sada bio izjednačen sa vezistom Barselone Ćavijem Ernandezom, koji će u sredu protiv Ajaksa moći da se izjednači sunarodnikom iz tabora ljutog rivala.

Sa druge strane, Bazel je u prvih 45 minuta sa dva precizna šuta dovoljno uzdrmao Ludogorec da bugarska ekipa ostane bez samopouzdanja sa kojim je ušla u ovaj duel, na kraju završen rezultatom 4:0. Najpre je Fabijan Fraj ubacio loptu u kazneni prostor, odakle je Bril Embolo dobro odmerenim udarcem doneo prednost Švajcarcima, a tri minuta pred odlazak na predah Fraj je ostvario i drugu asistenciju, ovoga puta lob-dodavanjem za Derlisa Gonzalesa, koji je pogodio donji desni ugao gola nakon lucidnog proigravanja.

Nedosuđeni ofsajd omogućio je asistenciju mladog Emboloa, sa nepunih 18 godina šestog najmlađeg strelca u istoriji Lige šampiona, u 59. minutu, posle koje Gašiju nije bilo teško da povisi na 3:0 sa svega tri, četiri metara, a potom je mrežu iza Stojanova zatresao i defanzivac Suhi, i to posle loše intervencije odbrane prilikom kornera, koja mu je omogućila da neometan postane strelac sa korak udaljenosti od gol-linije.

Grupa C: Bajer prvi posle uspeha u Rusiji, Benfika se vratila u igru

Posle pobede Bajera u Sankt Peterburgu, sa 1:2 na gostovanju Zenitu u jedinoj utakmici koja je počela pre čuvenih 20.45, standardnog termina za Ligu šampiona, ostalo je da se vidi da li će se Benfika pred svojim pristalicama izboriti za nastavak sna o drugoj fazi.

Lima je bio konsantna pretnja po gol Monaka, ali su na La Lužu mreže mirovale, na radost gostiju - sve do 78. minuta. Tada je Anderson Taliska oduševio publiku posle kornera sa leve strane, očajne reakcije odbrane i, potpuno sam, kod "druge" stative, postigao pogodak za trijumf.

Grupa D: Borusija u osmini finala, Mitrović utišao navijače Arsenala

Arsenal je sredinom prvog poluvremena slomio uvodni otpor Anderlehta, i to iz dva prekida, ali mu ni ta prednost, ni ona od 3:0, nisu bila dovoljna za pobedu koja bi ga već sada odvela u osminu finala. Za prvi od pomenutih prekida se pobrinuo defanzivac gostiju Mbemba, koji je oborio u svom kaznenom prostoru Velbeka, što je Mikel Arteta iskoristio da iz penala donese prednost "tobdžijama" u 24. minutu, a samo pet minuta kasnije strelac je bio i Aleksis Sančez. Sjajni Čilaeanac je izveo slobodnjak sa desne strane, lopta nije prošla živi zid ali se vratila upravo Sančezu, koji nije oklevao, već je raspalio po njoj i smestio je u sam donji bliži ćošak.

Na 3:0 je povisio je Aleks Okslejd-Čemberlen, i to posle odličnog presinga "tobdžija", Sančezove "krađe" lopte Klještanu, a onda desetak koraka trećeg strelca i lepog udarca sa leve strane u dalji ugao. Činilo se da je sve gotovo, no, velika greška sudija vratila je tri minuta kasnije, u 61, briselsku ekipu u igru, jer je Vanden Bore iz više nego očiglednog ofsajda smanjio na dva gola zaostatka, posle čega je u igru ušao i Aleksandar Mitrović.

Upravo je naš reprezentativac izrastao u heroja Anderlehta: najpre je uspeo da iznudi penal u 73. minutu, posle duela sa Monrealom, što je Van Den Bore iskoristio da sa bele tačke unese pravu dramu u finiš ovog meča, a onda je na Naharov centaršut u 90. minutu, sa desnog krila, reagovao sjajno i, bacivši se ispred Mertezakera, uspeo da glavom izjednači na konačnih 3:3.

Do uspeha belgijske ekipe u Londonu, jedino je Liverpul u grupnoj fazi takmičenja uspeo da u gostima nadoknadi tri gola zaostatka i ostane neporažen. Bilo je to u novembru 2002. kada je, takođe do 3:3, došao protiv Bazela.

Borusija Dortmund je imala daleko više od igre protiv Galatasaraja, ogledalo se to u konačnih 4:1, ali i u šansama, pa i pogođenim okvirima gola, poput stative a i prečke koju je Papastatopulos uzdrmao nakon dva kornera Marka Rojsa, no mreža se u prvom poluvremenu zatresla samo šest minuta pre njegovog kraja.

Pišček je video utrčavanje pomenutog Rojsa iza leđa odbrane turske ekipe, sudije su signalizirale da ofsajda nije bilo iako su gosti bili drugačijeg mišljenja, a dobra egzekucija, golmanu kroz noge, donela je prednost "milionerima".

Prava goleada potom je viđena u nastavku. Najpre je Papastatopulos (konačno) promašio okvir gola i, iz okreta, sa četiri metra, iskoristio dodavanje Kela za 2:0, da bi potom i Galata uzvratila - igrao se 70. minut kada je Vesli Snajder iz kornera proigrao Baltu, koji je glavom smanjio zaostatak, no ekipa Jirgena Klopa, koji je odlučio da od početka "igra" sa Nevenom Subotićem, a da Miloša Jojića ostavi i van klupe za rezerve, vrlo brzo je uspostavila potpunu kontrolu.

Prvo je kontranapad Borusije u 74. minutu okončala asistencije Aubamejanga za Ćiru Imobilea, koji je usput i "nokautirao" golmana Musleru kada je uklizao da bi postigao gol, a nakon što je Imobile "naterao" Kaju da bude strelac autogola, došlo je i do incidenta na tribinama, jer su navijači turskog kluba bacili baklju u sektor sa pristalicama "milionera". Sve je, na sreću, vrlo brzo prošlo, bez dalje eskalacije, pa je Borusija sa gol-razlikom 13:1 u Ligi šampiona još jednom pokazala da ima ekipu za visoke domete, ma koliko bilo neverovatno to što je trenutno u zoni ispadanja u Bundesligi.

Grupa A:
Juventus - Olimpijakos 3:2 (1:1)
(Pirlo 21, Roberto 65 a.g, Pogba 66 - Botija 24, Ndinga 61)
Malme - Atletiko Madrid 0:2 (0:1)
(Koke 30, Garsija 78)
Tabela: Atletiko Madrid 9, Juventus 6, Olimpijakos 6, Malme 3
Grupa B:
Real Madrid - Liverpul 1:0 (1:0)
(Benzema 27)
Bazel - Ludogorec 4:0 (2:0)
(Embola 34, Gonzales 41, Gaši 59, Suči 65)
Tabela: Real Madrid 12, Bazel 6, Liverpul 3, Ludogorec 3
Grupa C:
Zenit - Bajer Leverkuzen 1:2 (0:0)
(Rondon 89 - Son 68,73)
Benfika - Monako 1:0 (0:0)
(Taliska 82)
Tabela: Bajer 9, Monako 5, Zenit 4, Benfika 4
Grupa D:
Borusija Dortmund - Galatasaraj 4:1 (1:0)
(Rojs 39, Papastatopulos 56, Imobile 74, Kaja 86 a.g. - Balta 70)
Arsenal - Anderleht 3:3 (2:0)
(Arteta 25, Sančez 29, Okslejd-Čemberlen 58 - Vanden Bore 61, 73 pen, Mitrović 90)
Tabela: Borusija 12, Arsenal 7, Anderleht 2, Galatasaraj 1

Komentari / 0

Ostavite komentar