НАТО и ЕУ упозоравају Русију

Висока представница ЕУ Федерика Могерини и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг осудили подршку Русије проруским сепаратистима у Украјини.

Свијет 04.11.2014 | 19:19
НАТО и ЕУ упозоравају Русију

Они су упозорили да је споразум из Минска угрожен.

Могерини и Столтенберг су на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу рекли да су избори који су одржани у деловима Украјине под контролом проруских снага, чије резултате Русија признаје, отворено кршење договора из Минска о политичком решењу за украјинску кризу.

Избори су не само нелегални и нелегитимни, него прете да затворе канал за политички дијалог", упозорила је Могеринијева.

"Морамо реаговати чврсто, али истовремено оставити отворен канал за политичко решење", рекла је Могеринијева и нагласила да економске санкције које је ЕУ увела Русији нису саме себи циљ.

"Санкције су политички инструмент, а циљ је да се дође до политичког решења", изјавила је висока представница ЕУ.

Столтенберг је рекао да ниједна чланица НАТО неће признати изборе и оптужио Русију да поново гомила трупе на граници са Украјином.

"Осим што довлачи трупе на границу, Русија активно помаже проруске снаге тако што им дотура оружје и обучава их, а уочили смо и присуство руских специјалних јединица у Украјини", навео је генерални секретар НАТО.

Столтенберг је најавио да ће у знак одговора на учестале провокације руских ратних авиона појачати патроле на ободима свог ваздушног простора. Заједничка конференција за новинаре високе представнице ЕУ и генералног секретара НАТО уследила је након њиховог првог састанка, јер су обоје тек недавно преузели функције.

Они су, како је саопштено, разговарали о украјинској кризи, ситуацији на Блиском истоку и о претњи од вируса еболе, а размотрили су и ситуацију на западном Балкану, где и ЕУ и НАТО имају мисије.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

04.11.2014 18:57

Како је багра јединствена кад треба Русе за...,а исламска држава је на вратима Европе и ником ништа, платићете ви и то скупо ваше профашистичко понашање неће брадоње бити као Руси да ћуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

05.11.2014 00:45

Украјина је "посебан" случај као Косово. Можете само да торокате као неке бабе

ОДГОВОРИТЕ