NATO i EU upozoravaju Rusiju

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudili podršku Rusije proruskim separatistima u Ukrajini.

Svijet 04.11.2014 | 19:19
NATO i EU upozoravaju Rusiju

Oni su upozorili da je sporazum iz Minska ugrožen.

Mogerini i Stoltenberg su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu rekli da su izbori koji su održani u delovima Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga, čije rezultate Rusija priznaje, otvoreno kršenje dogovora iz Minska o političkom rešenju za ukrajinsku krizu.

Izbori su ne samo nelegalni i nelegitimni, nego prete da zatvore kanal za politički dijalog", upozorila je Mogerinijeva.

"Moramo reagovati čvrsto, ali istovremeno ostaviti otvoren kanal za političko rešenje", rekla je Mogerinijeva i naglasila da ekonomske sankcije koje je EU uvela Rusiji nisu same sebi cilj.

"Sankcije su politički instrument, a cilj je da se dođe do političkog rešenja", izjavila je visoka predstavnica EU.

Stoltenberg je rekao da nijedna članica NATO neće priznati izbore i optužio Rusiju da ponovo gomila trupe na granici sa Ukrajinom.

"Osim što dovlači trupe na granicu, Rusija aktivno pomaže proruske snage tako što im dotura oružje i obučava ih, a uočili smo i prisustvo ruskih specijalnih jedinica u Ukrajini", naveo je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je najavio da će u znak odgovora na učestale provokacije ruskih ratnih aviona pojačati patrole na obodima svog vazdušnog prostora. Zajednička konferencija za novinare visoke predstavnice EU i generalnog sekretara NATO usledila je nakon njihovog prvog sastanka, jer su oboje tek nedavno preuzeli funkcije.

Oni su, kako je saopšteno, razgovarali o ukrajinskoj krizi, situaciji na Bliskom istoku i o pretnji od virusa ebole, a razmotrili su i situaciju na zapadnom Balkanu, gde i EU i NATO imaju misije.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

04.11.2014 19:57

Kako je bagra jedinstvena kad treba Ruse za...,a islamska država je na vratima Evrope i nikom ništa, platićete vi i to skupo vaše profašističko ponašanje neće bradonje biti kao Rusi da ćute

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

05.11.2014 01:45

Ukrajina je "poseban" slučaj kao Kosovo. Možete samo da torokate kao neke babe

ODGOVORITE