Ендогенизација као лијек: ХИВ изљецив!

Француски научници сматрају да је спонтани развој односа између вируса и човековог организма најбољи начин да се излече сви ХиВ "позитивци".

Свијет 04.11.2014 | 13:32
Ендогенизација као лијек: ХИВ изљецив!

Недавно су стручњаци открили генетски механизам за спонтано излечење од ХиВ, а ово откриће би могло да пружи нову стратегију у борби против сиде.

 Код двојице мушкараца, који нису имали симптоме болести, вирус који изазива сиду је инактивисан захваљујући променама у генетском коду вируса унутар људских ћелија, објављено је у часопису "Клиничка микробиологија и инфекција".

До промене је дошло захваљујући симулацији једног ензима, што за будућност може бити од великог значаја, поготово за развој лекова који би произвели исти одговор.Ниједан од двојице мушкараца, од којих је један дијагностификован као ХИВ позитиван пре 30 година, а други 2011, никад није показивао симптоме болести, а вирус није било могуће детектовати анализама крви.Код оба пацијента, вирус није могао да се умножава због промена у ДНК коду за који истраживачи верују да је резултат спонтане еволуције између људи и вируса која се назива "ендогенизација".

"Ми предлажемо да излечење ХИВ може да се догоди ендогенизацијом ХИВ код људи. Верујемо да дуготрајно присуство ДНК вируса може да доведе до излечења и заштите од ХИВ", написали су француски научници.Ранији приступ лечењу био је потпуно супротан, са циљем да се уклоне сви трагови ХИВ вируса из људских ћелија.

Коментари / 0

Оставите коментар