Endogenizacija kao lijek: HIV izljeciv!

Francuski naučnici smatraju da je spontani razvoj odnosa između virusa i čovekovog organizma najbolji način da se izleče svi HiV "pozitivci".

Svijet 04.11.2014 | 13:32
Endogenizacija kao lijek: HIV izljeciv!

Nedavno su stručnjaci otkrili genetski mehanizam za spontano izlečenje od HiV, a ovo otkriće bi moglo da pruži novu strategiju u borbi protiv side.

 Kod dvojice muškaraca, koji nisu imali simptome bolesti, virus koji izaziva sidu je inaktivisan zahvaljujući promenama u genetskom kodu virusa unutar ljudskih ćelija, objavljeno je u časopisu "Klinička mikrobiologija i infekcija".

Do promene je došlo zahvaljujući simulaciji jednog enzima, što za budućnost može biti od velikog značaja, pogotovo za razvoj lekova koji bi proizveli isti odgovor.Nijedan od dvojice muškaraca, od kojih je jedan dijagnostifikovan kao HIV pozitivan pre 30 godina, a drugi 2011, nikad nije pokazivao simptome bolesti, a virus nije bilo moguće detektovati analizama krvi.Kod oba pacijenta, virus nije mogao da se umnožava zbog promena u DNK kodu za koji istraživači veruju da je rezultat spontane evolucije između ljudi i virusa koja se naziva "endogenizacija".

"Mi predlažemo da izlečenje HIV može da se dogodi endogenizacijom HIV kod ljudi. Verujemo da dugotrajno prisustvo DNK virusa može da dovede do izlečenja i zaštite od HIV", napisali su francuski naučnici.Raniji pristup lečenju bio je potpuno suprotan, sa ciljem da se uklone svi tragovi HIV virusa iz ljudskih ćelija.

Komentari / 0

Ostavite komentar