Вајда жали за грен-слемовима

Марјан Вајда, тренер Новака Ђоковића, рекао је у интервјуу за Л’екип да није у потпуности задовољан сезоном српског тенисера.

Тенис 04.11.2014 | 16:30
Вајда жали за грен-слемовима

“Са само једном Грен слем титулом мислим да сезона није тотално задовољавајућа, релативно говорећи наравно. Али када је Новак у питању, надам се увек већем успеху. На Аустралијан опену није све било у реду, а Ролан Гарос био је разочарање – што више прође Ролан Гаросова, то је теже“, почео је причу Вајда.

“Вимблдон је био фантастичан, али на УС опену Новак заправо није био тамо. Вимблдонска титула и свадба узели су данак, требало је времена да се све то слегне, тако да опоравак и припрема нису били довољно добри“, додао је Новаков тренер.

Вајда каже да је Ђоковићу рођење сина донело промену расположења.

“Доживео је олакшање. У Кини га је ишчекивање реметила. То кажем сада, али и тамо је играо невероватно. Кина га је мало ’излудела’ – људи га воле тамо и стекао сам утисак да му то даје невероватну енергију. Против Бердиха у финалу (6:0, 6:2), никада нисам видео такав меч у животу – све је функционисало, бум, бум, бум. Рекао ми је после меча: ’Одиграо сам меч из снова’. Чисто савршенство“.

Ове године улогу главног тренера преузео је Борис Бекер, али Вајда је био присутан на неколико турнира и значајан је део тима.

“Борис је више унутар тима, више је уплетен у све. Навикли смо један на другог, сада се боље разумемо. Није било лако на почетку јер се нисмо много виђали, али приметили смо да је Новак мотивисанији када смо заједно. Рекао бих да смо нашли начин да разговарамо са Новаком – то је слободна размена и он је срећан због тога. Није као да је један задужен за тактику, а други за мотивацију. Обојица можемо да говоримо и о једном и о другом, у зависности од тога ко има бољи осећај како прићи мечу против одређеног ривала“, каже Вајда за Л’екип.

Словачки тренер каже да је изузетно срећан јер је Ђоковић освојио турнир у Паризу, нарочито због околности.

“У суштини, Новак уопште није био спреман после рођења бебе, али доказао је да може да освоји тако важан турнир и под тим околностима и то ме запањује. После Шангаја скоро да ништа није радио, то разумете... Недељу дана је узео слободно, а онда сат дневно у Монаку максимум. Само је Гебхард Фил Гриш бринуо о његовој физичкој спреми и кинезиолог Саша – он мења Миљана Амановића, који такође чека рођење детета. Бићемо једна велика фамилија, бићемо дадиље, ма право обданиште“, рекао је Вајда уз осмех.

То је натерало новинара Л’екипа да упита значи ли то да ће Вајда све време бити са тимом следеће године.

“Морам да помажем својој ћерки (Наталија Вајдишова). Има 19 година, тек сада долази на WТА листу, око 700. је позиције. Лепо ми је да будем више с породицом, тако сам опуштенији, али и свежији за турнире на којима сам са Новаком“.

Ђоковић је у финалу турнира у Паризу одиграо изванредно и победио је Милоша Раонића са 6:2, 6:3.

“Био је фантастичан. Боже, јесте ли видели те ритерне? А сервиси су ишли преко 220 км/х, али је он налазио начин да их врати. Савет је гласио: ’Буди спреман, више него што си био спреман у ранијим мечевима, нарочито у Риму. Искористи своје шансе тако што ћеш бити концентрисан на сваки ударац’. Рекао сам му пре финала да има још простора за напедак. Мечеви пре тога били су бизарни, Новак заправо није био опуштен прошле недеље“.

Због тога што је Федерер ушао у трку за место број један?

“Наравно да Новак жели да буде први, била би штета да не буде после толиког труда, зар не? Мотивисало га је то што је видео Федерера како побеђује – можда му је управо то дало енергију после две недеље у којима је био концентрисан на бебу и није радио скоро ништа“.

На крају, Вајда је истакао да још има простора за мала побољшања у Ђоковићевој игри.

“Новак одређен поене мора да завршава брже. Радићемо на томе, али ту је кључна равнотежа коју морамо да пронађемо. Он није Федерер, он мора да гради поене. Мало смо му променили технику сервиса – његова прецизност је фантастична, али још можемо мало да добијемо на снази“, закључио је Вајда.

Коментари / 0

Оставите коментар