Vajda žali za gren-slemovima

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, rekao je u intervjuu za L’ekip da nije u potpunosti zadovoljan sezonom srpskog tenisera.

Tenis 04.11.2014 | 16:30
Vajda žali za gren-slemovima

“Sa samo jednom Gren slem titulom mislim da sezona nije totalno zadovoljavajuća, relativno govoreći naravno. Ali kada je Novak u pitanju, nadam se uvek većem uspehu. Na Australijan openu nije sve bilo u redu, a Rolan Garos bio je razočaranje – što više prođe Rolan Garosova, to je teže“, počeo je priču Vajda.

“Vimbldon je bio fantastičan, ali na US openu Novak zapravo nije bio tamo. Vimbldonska titula i svadba uzeli su danak, trebalo je vremena da se sve to slegne, tako da oporavak i priprema nisu bili dovoljno dobri“, dodao je Novakov trener.

Vajda kaže da je Đokoviću rođenje sina donelo promenu raspoloženja.

“Doživeo je olakšanje. U Kini ga je iščekivanje remetila. To kažem sada, ali i tamo je igrao neverovatno. Kina ga je malo ’izludela’ – ljudi ga vole tamo i stekao sam utisak da mu to daje neverovatnu energiju. Protiv Berdiha u finalu (6:0, 6:2), nikada nisam video takav meč u životu – sve je funkcionisalo, bum, bum, bum. Rekao mi je posle meča: ’Odigrao sam meč iz snova’. Čisto savršenstvo“.

Ove godine ulogu glavnog trenera preuzeo je Boris Beker, ali Vajda je bio prisutan na nekoliko turnira i značajan je deo tima.

“Boris je više unutar tima, više je upleten u sve. Navikli smo jedan na drugog, sada se bolje razumemo. Nije bilo lako na početku jer se nismo mnogo viđali, ali primetili smo da je Novak motivisaniji kada smo zajedno. Rekao bih da smo našli način da razgovaramo sa Novakom – to je slobodna razmena i on je srećan zbog toga. Nije kao da je jedan zadužen za taktiku, a drugi za motivaciju. Obojica možemo da govorimo i o jednom i o drugom, u zavisnosti od toga ko ima bolji osećaj kako prići meču protiv određenog rivala“, kaže Vajda za L’ekip.

Slovački trener kaže da je izuzetno srećan jer je Đoković osvojio turnir u Parizu, naročito zbog okolnosti.

“U suštini, Novak uopšte nije bio spreman posle rođenja bebe, ali dokazao je da može da osvoji tako važan turnir i pod tim okolnostima i to me zapanjuje. Posle Šangaja skoro da ništa nije radio, to razumete... Nedelju dana je uzeo slobodno, a onda sat dnevno u Monaku maksimum. Samo je Gebhard Fil Griš brinuo o njegovoj fizičkoj spremi i kineziolog Saša – on menja Miljana Amanovića, koji takođe čeka rođenje deteta. Bićemo jedna velika familija, bićemo dadilje, ma pravo obdanište“, rekao je Vajda uz osmeh.

To je nateralo novinara L’ekipa da upita znači li to da će Vajda sve vreme biti sa timom sledeće godine.

“Moram da pomažem svojoj ćerki (Natalija Vajdišova). Ima 19 godina, tek sada dolazi na WTA listu, oko 700. je pozicije. Lepo mi je da budem više s porodicom, tako sam opušteniji, ali i svežiji za turnire na kojima sam sa Novakom“.

Đoković je u finalu turnira u Parizu odigrao izvanredno i pobedio je Miloša Raonića sa 6:2, 6:3.

“Bio je fantastičan. Bože, jeste li videli te riterne? A servisi su išli preko 220 km/h, ali je on nalazio način da ih vrati. Savet je glasio: ’Budi spreman, više nego što si bio spreman u ranijim mečevima, naročito u Rimu. Iskoristi svoje šanse tako što ćeš biti koncentrisan na svaki udarac’. Rekao sam mu pre finala da ima još prostora za napedak. Mečevi pre toga bili su bizarni, Novak zapravo nije bio opušten prošle nedelje“.

Zbog toga što je Federer ušao u trku za mesto broj jedan?

“Naravno da Novak želi da bude prvi, bila bi šteta da ne bude posle tolikog truda, zar ne? Motivisalo ga je to što je video Federera kako pobeđuje – možda mu je upravo to dalo energiju posle dve nedelje u kojima je bio koncentrisan na bebu i nije radio skoro ništa“.

Na kraju, Vajda je istakao da još ima prostora za mala poboljšanja u Đokovićevoj igri.

“Novak određen poene mora da završava brže. Radićemo na tome, ali tu je ključna ravnoteža koju moramo da pronađemo. On nije Federer, on mora da gradi poene. Malo smo mu promenili tehniku servisa – njegova preciznost je fantastična, ali još možemo malo da dobijemo na snazi“, zaključio je Vajda.

Komentari / 0

Ostavite komentar