Каријера легендарног Марчела Липија

Тренер који је "азурима" вратио светску славу, Марчело Липи, у недељу је објавио крај тренерске каријере. Како је она изгледала...

Фудбал 04.11.2014 | 13:20
Каријера легендарног Марчела Липија

Када се 1982, са своје 34 године, одлучио да заврши скромну играчку каријеру и посвети се тренерском позиву, Марчело Липи је себи поставио дефинисан циљ - да буде најбољи међу најбољима.

"Нисам оставио дубок траг играјући фудбал и сада је време да то исправим. Као тренер морам да будем на врху", гласно је саопштио пријатељима и прихватио се посла у младом тиму Сампдорије.

Да би стекао статус легенде знао је да дела морају да буду највећа. Да живе кроз причу и никада не бледе, већ да сијају све већим сјајем. Да ли сте заборавили Јувентусову генерацију из 1996? Или "азуре" са Мундијала у Немачкој?

Прави заљубљеник у фудбал није, нити ће. Баш као што се и дан данас препричавају тренерска дела Сепа Хербергера, Била Шенклија, Хеленија Херере, Марија Загала, Франца Бекенбауера, Алфреда Ремзија, Енца Беарцота и многих других светских фудбалских великана.

Поменути успеси "старе даме" и Италије су рукопис Марчела Липија!

Са њима је постао бесмртан, али и први тренер у историји фудбала који је успео да освоји Лигу шампиона (Куп европских шампиона) и да се са националним тимом Италије попне на кров света. Касније је то са селекцијом Шпаније поновио Висенте Дел Боске, с тим што је Шпанац ујединио три титуле - светску и две европске, клупску и репрезентативну.

За Италијане је фудбал много више од спорта. Страст, живот! Успеси се поштују и негују, а њихови творци уздижу у божанства. Ако га пола "чизме" није волело због тога што је од Јувентуса створио моћну машину за скупљање трофеја, која је годинама терорисала по Серији А, све му је опроштено оног тренутка када је у Италију 2006, после 24 године чекања, вратио "Златну богињу".

Била је то круна 24 године дуге тренерске каријере, од којих је више од деценије провео градећи знање и скупљајући искуство по клубовима не тако славне традиције и прошлости попут Понтедере, Пистојезеа, Карарезеа...

Липи је прво искуство у најјачем рангу италијанског фудбала стекао 1989. године на клупи Ћезене. Убрзо се опробао у Аталанти, а затим је у сезони 1993/1994 Наполи довео до Купа УЕФА. Био је то огроман успех за Наполитанце, јер је клуб после шампионске ере из времена Дијега Арманда Марадоне све дубље западао у финансијску кризу.

Резултати, као и смисао за игру којим је пленио препоручили су га за клупу славног Јувентуса. Јуве је желео да врати славу, а Липи да је стекне. Спој је био идеалан.

На клупи "старе даме" у првом мандату провео је пет година и освојио три титуле. Торино је поменуте 1996. опет имао шампиона Европе. Исте године освојио је Суперкуп Европе и Интерконтинентални куп. После сезоне проведене у Интеру, вратио се у Јувентус по још два "скудета".

У финалима Лиге шампиона није имао превише среће. Од четири добио је само једно.

ТРОФЕЈИ

ЈУВЕНТУС

СЕРИЈА: 1995, 1997, 1998, 2002, 2003.
КУП ИТАЛИЈЕ: 1995.
СУПЕРКУП ИТАЛИЈЕ: 1995, 1997, 2002, 2003.
УЕФА КУП: финале 1995.
ЛИГА ШАМПИОНА: 1996. Финале: 1997, 1998, 2003.
СУПЕРКУП ЕВРОПЕ: 1996.
ИНТЕРКОНТ. КУП: 1996.

Коначно, после година проведених у клупском фудбалу 2004. преузима италијанску репрезентацију. Када је почео квалификације за Мундијал мало ко је веровао да ће "азури" циклус под Липијем завршити као светски шампиони. Коначно, Фабио Канаваро је 9. јула 2006. године у Берлину подигао високо изнад главе "Златну богињу".

Италија и Марчело Липи су светски шампиони.

"Азури" су одиграли перфектно и коначно у полуфиналу победили после продужетака домаћина Немачку 2:0, а у финалу Зиданову Француску након бољег извођења пенала. Липи је успешно привео крају још једну мисију после чега је напустио клупу националног тима.

Након две године паузе поново је промовисан у селектора Италије. Фудбалски савез желео је одбрану титуле у Јужној Африци 2010. Међутим, Липи није био од помоћи. Италија се на изненађење многих већ после првог круга вратила кући.

ИТАЛИЈА

ФИФА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО: 2006

Последње две године тренерске каријере провео је у Кини тренирајући Гвангжу.

ГВАНГЖУ

ПРВАК КИНЕ: 2012, 2013, 2014.
КУП КИНЕ: 2012.
АЗИЈСКА ЛИГА ШАМПИОНА: 2013.

Липи је написао књигу посвећену фудбалу "Игра идеја: Мисли и страст поред терена". Објаснио је своју фудбалску филозофију засновану на добром вођењу екипе. Као главни фактор истакао је тимски дух и јединство међу играчима.

"Наћи праве играче за одговарајућу формацију, али и праву формацију за конкретне играче".

На једном великом такмичењу је рекао:

"Сви само оптужују нас Италијане како намештамо, а верујте ми, то сви раде, па чак и Шпанци. Ако мени не верујете питајте фудбалере Виљареала, који су испали из лиге јер су Рајо Ваљекано и Гранада "договорили" реми, и то у последњим минутима".

Марчело Липи у недељу је у 66. години завршио величанствену каријеру.

Коментари / 0

Оставите коментар