Karijera legendarnog Marčela Lipija

Trener koji je "azurima" vratio svetsku slavu, Marčelo Lipi, u nedelju je objavio kraj trenerske karijere. Kako je ona izgledala...

Fudbal 04.11.2014 | 13:20
Karijera legendarnog Marčela Lipija

Kada se 1982, sa svoje 34 godine, odlučio da završi skromnu igračku karijeru i posveti se trenerskom pozivu, Marčelo Lipi je sebi postavio definisan cilj - da bude najbolji među najboljima.

"Nisam ostavio dubok trag igrajući fudbal i sada je vreme da to ispravim. Kao trener moram da budem na vrhu", glasno je saopštio prijateljima i prihvatio se posla u mladom timu Sampdorije.

Da bi stekao status legende znao je da dela moraju da budu najveća. Da žive kroz priču i nikada ne blede, već da sijaju sve većim sjajem. Da li ste zaboravili Juventusovu generaciju iz 1996? Ili "azure" sa Mundijala u Nemačkoj?

Pravi zaljubljenik u fudbal nije, niti će. Baš kao što se i dan danas prepričavaju trenerska dela Sepa Herbergera, Bila Šenklija, Helenija Herere, Marija Zagala, Franca Bekenbauera, Alfreda Remzija, Enca Bearcota i mnogih drugih svetskih fudbalskih velikana.

Pomenuti uspesi "stare dame" i Italije su rukopis Marčela Lipija!

Sa njima je postao besmrtan, ali i prvi trener u istoriji fudbala koji je uspeo da osvoji Ligu šampiona (Kup evropskih šampiona) i da se sa nacionalnim timom Italije popne na krov sveta. Kasnije je to sa selekcijom Španije ponovio Visente Del Boske, s tim što je Španac ujedinio tri titule - svetsku i dve evropske, klupsku i reprezentativnu.

Za Italijane je fudbal mnogo više od sporta. Strast, život! Uspesi se poštuju i neguju, a njihovi tvorci uzdižu u božanstva. Ako ga pola "čizme" nije volelo zbog toga što je od Juventusa stvorio moćnu mašinu za skupljanje trofeja, koja je godinama terorisala po Seriji A, sve mu je oprošteno onog trenutka kada je u Italiju 2006, posle 24 godine čekanja, vratio "Zlatnu boginju".

Bila je to kruna 24 godine duge trenerske karijere, od kojih je više od decenije proveo gradeći znanje i skupljajući iskustvo po klubovima ne tako slavne tradicije i prošlosti poput Pontedere, Pistojezea, Kararezea...

Lipi je prvo iskustvo u najjačem rangu italijanskog fudbala stekao 1989. godine na klupi Ćezene. Ubrzo se oprobao u Atalanti, a zatim je u sezoni 1993/1994 Napoli doveo do Kupa UEFA. Bio je to ogroman uspeh za Napolitance, jer je klub posle šampionske ere iz vremena Dijega Armanda Maradone sve dublje zapadao u finansijsku krizu.

Rezultati, kao i smisao za igru kojim je plenio preporučili su ga za klupu slavnog Juventusa. Juve je želeo da vrati slavu, a Lipi da je stekne. Spoj je bio idealan.

Na klupi "stare dame" u prvom mandatu proveo je pet godina i osvojio tri titule. Torino je pomenute 1996. opet imao šampiona Evrope. Iste godine osvojio je Superkup Evrope i Interkontinentalni kup. Posle sezone provedene u Interu, vratio se u Juventus po još dva "skudeta".

U finalima Lige šampiona nije imao previše sreće. Od četiri dobio je samo jedno.

TROFEJI

JUVENTUS

SERIJA: 1995, 1997, 1998, 2002, 2003.
KUP ITALIJE: 1995.
SUPERKUP ITALIJE: 1995, 1997, 2002, 2003.
UEFA KUP: finale 1995.
LIGA ŠAMPIONA: 1996. Finale: 1997, 1998, 2003.
SUPERKUP EVROPE: 1996.
INTERKONT. KUP: 1996.

Konačno, posle godina provedenih u klupskom fudbalu 2004. preuzima italijansku reprezentaciju. Kada je počeo kvalifikacije za Mundijal malo ko je verovao da će "azuri" ciklus pod Lipijem završiti kao svetski šampioni. Konačno, Fabio Kanavaro je 9. jula 2006. godine u Berlinu podigao visoko iznad glave "Zlatnu boginju".

Italija i Marčelo Lipi su svetski šampioni.

"Azuri" su odigrali perfektno i konačno u polufinalu pobedili posle produžetaka domaćina Nemačku 2:0, a u finalu Zidanovu Francusku nakon boljeg izvođenja penala. Lipi je uspešno priveo kraju još jednu misiju posle čega je napustio klupu nacionalnog tima.

Nakon dve godine pauze ponovo je promovisan u selektora Italije. Fudbalski savez želeo je odbranu titule u Južnoj Africi 2010. Međutim, Lipi nije bio od pomoći. Italija se na iznenađenje mnogih već posle prvog kruga vratila kući.

ITALIJA

FIFA SVETSKO PRVENSTVO: 2006

Poslednje dve godine trenerske karijere proveo je u Kini trenirajući Gvangžu.

GVANGŽU

PRVAK KINE: 2012, 2013, 2014.
KUP KINE: 2012.
AZIJSKA LIGA ŠAMPIONA: 2013.

Lipi je napisao knjigu posvećenu fudbalu "Igra ideja: Misli i strast pored terena". Objasnio je svoju fudbalsku filozofiju zasnovanu na dobrom vođenju ekipe. Kao glavni faktor istakao je timski duh i jedinstvo među igračima.

"Naći prave igrače za odgovarajuću formaciju, ali i pravu formaciju za konkretne igrače".

Na jednom velikom takmičenju je rekao:

"Svi samo optužuju nas Italijane kako nameštamo, a verujte mi, to svi rade, pa čak i Španci. Ako meni ne verujete pitajte fudbalere Viljareala, koji su ispali iz lige jer su Rajo Valjekano i Granada "dogovorili" remi, i to u poslednjim minutima".

Marčelo Lipi u nedelju je u 66. godini završio veličanstvenu karijeru.

Komentari / 0

Ostavite komentar