Протест Турске због карикатуре Ердогана

Турско министарство иностраних послова позвало је немачког амбасадора у Анкари Еберхарда Пола да би протестовало због карикатуре председника Реџепа Тајипа Ердогана приказаног као пса у једном средњошколском немачком уџбенику.

Свијет 04.11.2014 | 07:10
Протест Турске због карикатуре Ердогана

Ова карикатура је први пут објављена у једном недељном броју немачког листа Франкфуртер алгемајне цајтунг из 2011. године, а сада се нашла у уџбенику друштвених студија за средње школе у немачкој савезној држави Баден Виртемберг, преноси АФП.

Ердоган је приказан као пас чувар искежених зуба, који излази из кућице за псе на којој пише "Ердоган". Карикатура има саркастични наслов "Турци у Немачкој - једна успешна прича".

Оштро осуђујемо појаву у уџбенику карикатуре која вређа нашег поштованог председника и све Турке који живе у Немачкој", стоји у саопштењу турског министарства иностраних послова.

"У демократијама нема места за покушаје да се подстакне мржња у друштву, ксенофобија и исламофобија", стоји даље у поменутом саопштењу и позива се Немачка да спречи свако понављање оваквог инцидента.

Ердоган је у прошлости показао нетолиранцију према карикатурама које га критички приказују. Неколико пута је због њих подизао тужбу.

Прошлог месеца је турски суд карикатуристу Мусу Карта, који ради за Ердогану ненаклоњен лист Џумхуријет, ослободио оптужбе за увреду председника због које је могао да буде осуђен на затворску казну.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар