Protest Turske zbog karikature Erdogana

Tursko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je nemačkog ambasadora u Ankari Eberharda Pola da bi protestovalo zbog karikature predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prikazanog kao psa u jednom srednjoškolskom nemačkom udžbeniku.

Svijet 04.11.2014 | 07:10
Protest Turske zbog karikature Erdogana

Ova karikatura je prvi put objavljena u jednom nedeljnom broju nemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung iz 2011. godine, a sada se našla u udžbeniku društvenih studija za srednje škole u nemačkoj saveznoj državi Baden Virtemberg, prenosi AFP.

Erdogan je prikazan kao pas čuvar iskeženih zuba, koji izlazi iz kućice za pse na kojoj piše "Erdogan". Karikatura ima sarkastični naslov "Turci u Nemačkoj - jedna uspešna priča".

Oštro osuđujemo pojavu u udžbeniku karikature koja vređa našeg poštovanog predsednika i sve Turke koji žive u Nemačkoj", stoji u saopštenju turskog ministarstva inostranih poslova.

"U demokratijama nema mesta za pokušaje da se podstakne mržnja u društvu, ksenofobija i islamofobija", stoji dalje u pomenutom saopštenju i poziva se Nemačka da spreči svako ponavljanje ovakvog incidenta.

Erdogan je u prošlosti pokazao netoliranciju prema karikaturama koje ga kritički prikazuju. Nekoliko puta je zbog njih podizao tužbu.

Prošlog meseca je turski sud karikaturistu Musu Karta, koji radi za Erdoganu nenaklonjen list Džumhurijet, oslobodio optužbe za uvredu predsednika zbog koje je mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar