Србија у проблему због долара?

Одлука САД Федералних резерви да престану да штампају долар могла би довести до поскупљења енергената у Србији.

Србија 03.11.2014 | 18:47
Србија у проблему због долара?

То је оцена професора Београдске банкарске академије Исмаила Мусабеговића,који наводи да ће Србија уз то више динара да издваја за отплату јавног дуга у доларима.

"Најава Федералних резерви у суштини значи да ће долар почети да јача, као што смо видели у последњих шест месеци. Долар је порастао и његова вредност је порасла у односу на остале валуте. Пошто се већина енергената плаћа у доларима, то значи да ће енергенти и роба која се буде увозила у Срибју поскупети, односно мораће више динара да се издвоји за увоз одређених роба", изјавио је Мусабеговић.

Јак долар ће, како он наводи, сигурно утицати на повећање инфлације, с обзиром да је у цену сваке робе уграђен утрошак енергената, да ли у току процеса производње или преко транспорта.

Друга последица по Србију ће, према његовим речима, бити повећавање количине динара која ће бити потребна за отплату јавног дуга, тј кредита у доларима.

"У последње време држава се углавном задуживала у доларима, укључујући и позајмицу од Емирата. У номиналној вредности то задуживање и даље остаје доларско, дакле, не повећава се удео јавног дуга у БДП-у, али ће бити потребно више динара да се отплате дугови државе у доларима", објаснио је Мусабеговић.

Професор подсећа да су Федералне резерве почеле да штампају долар на почетку економске кризе јер се сматрало да ће се "упумпавањем" новца у систем зауставити даљи пад производње, спречити даљи губитак радних места и подстаћи кредитна активност банака која је замрла у том тренутку.

Он каже да су у последњих шест година Федералне резерве на тај начин убациле у амричку привреду око четири милијарде долара.

Престанак "упумпавања" новца је, према његовим речима, био најављиван још пре две године, а пре шест месеци је потврђено да ће доћи до смањења штампања новца.

"То не значи аутоматски престанак упумпавања новца у систем, него је то мера која најављује почетак смањења, односно престанка упумпавања новчаних средстава у финансијски систем једне земље", констатује саговорник.

Он додаје да долар неће ојачати преко ноћи, да ће то ићи као тренд до једне одређене тачке, јер, како каже, јак долар не одговара много ни Америци.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Загор

03.11.2014 17:56

Иран већ дуже време тргује нафтом искључиво за евре или јене, али не и за доларе. Овај четврти светски произвођач „црног злата“, а други у оквиру Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), годинама је смањивао наплаћивање нафте у доларима, а данас више од 90 процената иранских прихода од нафте није у доларима. Многи управо у таквој политици Техерана виде главни разлог за војну интервенцију у тој земљи.

ОДГОВОРИТЕ