Srbija u problemu zbog dolara?

Odluka SAD Federalnih rezervi da prestanu da štampaju dolar mogla bi dovesti do poskupljenja energenata u Srbiji.

Srbija 03.11.2014 | 18:47
Srbija u problemu zbog dolara?

To je ocena profesora Beogradske bankarske akademije Ismaila Musabegovića,koji navodi da će Srbija uz to više dinara da izdvaja za otplatu javnog duga u dolarima.

"Najava Federalnih rezervi u suštini znači da će dolar početi da jača, kao što smo videli u poslednjih šest meseci. Dolar je porastao i njegova vrednost je porasla u odnosu na ostale valute. Pošto se većina energenata plaća u dolarima, to znači da će energenti i roba koja se bude uvozila u Sribju poskupeti, odnosno moraće više dinara da se izdvoji za uvoz određenih roba", izjavio je Musabegović.

Jak dolar će, kako on navodi, sigurno uticati na povećanje inflacije, s obzirom da je u cenu svake robe ugrađen utrošak energenata, da li u toku procesa proizvodnje ili preko transporta.

Druga posledica po Srbiju će, prema njegovim rečima, biti povećavanje količine dinara koja će biti potrebna za otplatu javnog duga, tj kredita u dolarima.

"U poslednje vreme država se uglavnom zaduživala u dolarima, uključujući i pozajmicu od Emirata. U nominalnoj vrednosti to zaduživanje i dalje ostaje dolarsko, dakle, ne povećava se udeo javnog duga u BDP-u, ali će biti potrebno više dinara da se otplate dugovi države u dolarima", objasnio je Musabegović.

Profesor podseća da su Federalne rezerve počele da štampaju dolar na početku ekonomske krize jer se smatralo da će se "upumpavanjem" novca u sistem zaustaviti dalji pad proizvodnje, sprečiti dalji gubitak radnih mesta i podstaći kreditna aktivnost banaka koja je zamrla u tom trenutku.

On kaže da su u poslednjih šest godina Federalne rezerve na taj način ubacile u amričku privredu oko četiri milijarde dolara.

Prestanak "upumpavanja" novca je, prema njegovim rečima, bio najavljivan još pre dve godine, a pre šest meseci je potvrđeno da će doći do smanjenja štampanja novca.

"To ne znači automatski prestanak upumpavanja novca u sistem, nego je to mera koja najavljuje početak smanjenja, odnosno prestanka upumpavanja novčanih sredstava u finansijski sistem jedne zemlje", konstatuje sagovornik.

On dodaje da dolar neće ojačati preko noći, da će to ići kao trend do jedne određene tačke, jer, kako kaže, jak dolar ne odgovara mnogo ni Americi.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zagor

03.11.2014 17:56

Iran već duže vreme trguje naftom isključivo za evre ili jene, ali ne i za dolare. Ovaj četvrti svetski proizvođač „crnog zlata“, a drugi u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), godinama je smanjivao naplaćivanje nafte u dolarima, a danas više od 90 procenata iranskih prihoda od nafte nije u dolarima. Mnogi upravo u takvoj politici Teherana vide glavni razlog za vojnu intervenciju u toj zemlji.

ODGOVORITE