Војводина се требала звати - Млади тракториста!

Фудбалски клуб Војводина прославља 100 година од оснивања, а новосадски црвено-бели обелоданили су неке од занимљивих детаља из своје историје који су мало познати модерним генерацијама.

Фудбал 04.11.2014 | 08:40
Војводина се требала звати - Млади тракториста!

Нарочито је био необичан податак о имену, које је било нешто другчије после Другог светског рата.

Крајем 1940. челници "Воше" су имали жељу да коначно освоје титулу првака државе, па су у екипу довели најбоље играче из лиге, због чега су их назвали „милионери“.

Ипак, у пролеће 1941. године, ратни вихор распршио је те жеље. За време Другог светског рата окупационе снаге су забраниле рад и деловање овог клуба, који је обновљен у јесен 1944, када су играчи у камионској прилици отпутовали на меч у Зрењанин. И, пошто је Војводина важила за предратни грађански клуб, нове комунистичке власти хтеле су да дају ново име у духу социјалистичке револуције.

"У предлозима се ишло чак дотле, да се клуб назове - Млади тракториста", наводе новосадски црвено-бели.

Они су подсетили и да је фузијом три клуба, Војводине, Славије и Новог Сада, 1946. године створен нови клуб, Слога. Тада је Војводина поново престала да постоји, а стари назив клубу враћен је 1950. године, захваљујући, тада познатом новинару и публицисти, Владимиру Дедијеру.

Коментари / 0

Оставите коментар