Vojvodina se trebala zvati - Mladi traktorista!

Fudbalski klub Vojvodina proslavlja 100 godina od osnivanja, a novosadski crveno-beli obelodanili su neke od zanimljivih detalja iz svoje istorije koji su malo poznati modernim generacijama.

Fudbal 04.11.2014 | 08:40
Vojvodina se trebala zvati - Mladi traktorista!

Naročito je bio neobičan podatak o imenu, koje je bilo nešto drugčije posle Drugog svetskog rata.

Krajem 1940. čelnici "Voše" su imali želju da konačno osvoje titulu prvaka države, pa su u ekipu doveli najbolje igrače iz lige, zbog čega su ih nazvali „milioneri“.

Ipak, u proleće 1941. godine, ratni vihor raspršio je te želje. Za vreme Drugog svetskog rata okupacione snage su zabranile rad i delovanje ovog kluba, koji je obnovljen u jesen 1944, kada su igrači u kamionskoj prilici otputovali na meč u Zrenjanin. I, pošto je Vojvodina važila za predratni građanski klub, nove komunističke vlasti htele su da daju novo ime u duhu socijalističke revolucije.

"U predlozima se išlo čak dotle, da se klub nazove - Mladi traktorista", navode novosadski crveno-beli.

Oni su podsetili i da je fuzijom tri kluba, Vojvodine, Slavije i Novog Sada, 1946. godine stvoren novi klub, Sloga. Tada je Vojvodina ponovo prestala da postoji, a stari naziv klubu vraćen je 1950. godine, zahvaljujući, tada poznatom novinaru i publicisti, Vladimiru Dedijeru.

Komentari / 0

Ostavite komentar