Да ли је дошло вријеме да се Мојесу извини МЈ?!

Нико не каже да Ван Гал неће успети са Јунајтедом, али да ли би успео Мојес да је имао овакав третман и "кредит" и код навијача и у јавности?

Фудбал 03.11.2014 | 23:45
Да ли је дошло вријеме да се Мојесу извини МЈ?!

Одиграна је четвртина сезоне у Премијер лиги и прошла су она три месеца која је летос, када се вратио као трећи са Мундијала, тражио нови менаџер Манчестер јунајтеда Луј ван Гал.

Доведен да опорави клуб од сезоне кошмара коју је на успехе навикнутим навијачима приредио некомпетентни Дејвид Мојес, Ван Гал је летос затражио разумевање и, не да га је добио, него се чини да га још није потрошио.

"Где год сам радио, у прва три месеца имао сам проблема", рече тада Холанђанин, чувен по томе што свуда са собом води највећи стручни штаб у свету фудбала, са око 30 осица, које вредно раде свој посао.

Испоставило се, међутим, да је Ван Гал приредио Јунајтеду још гори старт од оног који је од Мојеса пре округло годину дана направио предмет глобалног подсмеха, хит друштвених мрежа, човека ком су навијачи Ливерпула подигли бисту крај "Енфилда".

Без да је морао да троши екипу у Лиги шампиона, где је Мојес дебитовао прошле године и пролазио кроз "сито и решето", без да је морао да ротира играче за Лига куп, где га је МК Донс "истресао из гаћа" на "Олд трафорду" (0:4), Ван Гал је у првих десет кола Премијер лиге (ту се ствари лако могу измерити) освојио ЧЕТИРИ бода мање од Мојеса и забележио две победе мање.

Мојес је 10. рунду, а после ћемо упоредити и распореде и потрошен новац, напустио са 17 бодова и учинком 5-2-3 (17:13). Ван Гал је на истом пролазном времену сакупио 13 бодова, уз учинак 3-4-3 (16:14).

Уверени у друидске моћи сера Алекса Фергусона, Глејзери су човеку без упола Ван Галовог искуства у раду у гигантима европског фудбала, обезбедили скроман буџет, па је тако Мојес на лето 2013. године потрошио 28 милиона фунти. Испоставило се да је то било премало.

Ван Гал, човек који не може да каже да се суочава са највећим изазовом у каријери, јер су Барселона и Бајерн Минхен бар једнако велики клубови као Јунајтед, ако не и већи, потрошио је прошлог лета невероватних 150 милиона фунти и опет се испоставило да је то премало. Али, мало ко у Енглеској те податке набија на нос Холанђанину и Американцима на челу клуба.

Иста цењена пера "Гардијана", "Индепендента", "Телеграфа", и осталих одважних острвских редакција, пре око годину дана бавила су се питањем "може ли Мојес да изнесе терет тако великог клуба?"

Ове јесени то питање не поставља се, већ се чешће дискутује о томе "колико је још времена потребно Ван Галу?", односно "ко би могао да појача одбрану у јануару?"

Да ли је то Јунајтед за годину дана постао мањи клуб него што је био, па Ван Галова компетенција није упитна или једноставно два стручњака нису имала исти третман? А, онда не треба да чуди ни то што их навијачи нису гледали истим очима...

Ако ћемо се сложити око тога да је Мојес имао стабилнију одбрану од Ван Гала (који је, узгред, сам крив што је тако), онда ћемо се сложити и да Ван Гал има далеко убојитију навалу од претходника. Али, нападачки, Мојесов и Ван Галов напад изједначени су у скоро свим категоријама, с тим да је Шкот инсистирао на игри по крилу, а Холанђанин има бољи баланс у том смислу.

Али, има и Анхела Ди Марију и Радамела Фалкаа. Што је још важније, а то многи заборављају, Мојес у првих десет кола у сезони 2013/14 није имао чак ни Хуана Мату, којег је довео у јануару, а којег је Ван Гал наследио за старт ове сезоне. Шпанац наравно не улази у оних 150 милиона фунти, али улази у тим с којим је направљен заостатак од четири бода за Мојесом.

Распоред?

Ван Гал је до сада играо са Свонсијем, Сандерлендом, Барнлијем, Квинс Парк Ренџерсом, Лестером, Вест Хемом, Евертоном, Вест Бромвичом, Челсијем и Ситијем. Мојес је у истом периоду сезоне играо редом са: Свонсијем, Челсијем, Ливерпулом, Кристал Паласом, Манчестер ситијем, Вест Бромвичом, Сандерлендом, Саутемптоном, Стоуком и Фуламом.

Процените сами ко је имао лакши распоред, ако не у свих десет, онда бар у првих шест, седам кола, а подсећамо вас да је Мојес у међувремену мерио снаге и са Леверкузеном, Шахтјором, Сосиједадом и, прошао даље као победник групе.

Можда ћемо прву, праву паралелу између Мојеса и Ван Гала моћи да повучемо после 20 кола Премијер лиге, негде у јануару, међутим не можемо да се отмемо утиску да ова два тренера, ни у клубу, ни на трибинама, ни у штампи, нису имала исти третман.

Нико не каже да Ван Гал, на крају, макар то било и за две, три године, неће успети да створи шампионски Манчестер јунајтед, већ да никада нећемо сазнати да ли би то Мојесу успело да је имао бар половину од финансијске и моралне поруке коју ужива, како Енглези воле да кажу, велики тактичар Луј ван Гал.

Чак му и име звучи аристократски...

Коментари / 0

Оставите коментар