Da li je došlo vrijeme da se Mojesu izvini MJ?!

Niko ne kaže da Van Gal neće uspeti sa Junajtedom, ali da li bi uspeo Mojes da je imao ovakav tretman i "kredit" i kod navijača i u javnosti?

Fudbal 03.11.2014 | 23:45
Da li je došlo vrijeme da se Mojesu izvini MJ?!

Odigrana je četvrtina sezone u Premijer ligi i prošla su ona tri meseca koja je letos, kada se vratio kao treći sa Mundijala, tražio novi menadžer Mančester junajteda Luj van Gal.

Doveden da oporavi klub od sezone košmara koju je na uspehe naviknutim navijačima priredio nekompetentni Dejvid Mojes, Van Gal je letos zatražio razumevanje i, ne da ga je dobio, nego se čini da ga još nije potrošio.

"Gde god sam radio, u prva tri meseca imao sam problema", reče tada Holanđanin, čuven po tome što svuda sa sobom vodi najveći stručni štab u svetu fudbala, sa oko 30 osica, koje vredno rade svoj posao.

Ispostavilo se, međutim, da je Van Gal priredio Junajtedu još gori start od onog koji je od Mojesa pre okruglo godinu dana napravio predmet globalnog podsmeha, hit društvenih mreža, čoveka kom su navijači Liverpula podigli bistu kraj "Enfilda".

Bez da je morao da troši ekipu u Ligi šampiona, gde je Mojes debitovao prošle godine i prolazio kroz "sito i rešeto", bez da je morao da rotira igrače za Liga kup, gde ga je MK Dons "istresao iz gaća" na "Old trafordu" (0:4), Van Gal je u prvih deset kola Premijer lige (tu se stvari lako mogu izmeriti) osvojio ČETIRI boda manje od Mojesa i zabeležio dve pobede manje.

Mojes je 10. rundu, a posle ćemo uporediti i rasporede i potrošen novac, napustio sa 17 bodova i učinkom 5-2-3 (17:13). Van Gal je na istom prolaznom vremenu sakupio 13 bodova, uz učinak 3-4-3 (16:14).

Uvereni u druidske moći sera Aleksa Fergusona, Glejzeri su čoveku bez upola Van Galovog iskustva u radu u gigantima evropskog fudbala, obezbedili skroman budžet, pa je tako Mojes na leto 2013. godine potrošio 28 miliona funti. Ispostavilo se da je to bilo premalo.

Van Gal, čovek koji ne može da kaže da se suočava sa najvećim izazovom u karijeri, jer su Barselona i Bajern Minhen bar jednako veliki klubovi kao Junajted, ako ne i veći, potrošio je prošlog leta neverovatnih 150 miliona funti i opet se ispostavilo da je to premalo. Ali, malo ko u Engleskoj te podatke nabija na nos Holanđaninu i Amerikancima na čelu kluba.

Ista cenjena pera "Gardijana", "Independenta", "Telegrafa", i ostalih odvažnih ostrvskih redakcija, pre oko godinu dana bavila su se pitanjem "može li Mojes da iznese teret tako velikog kluba?"

Ove jeseni to pitanje ne postavlja se, već se češće diskutuje o tome "koliko je još vremena potrebno Van Galu?", odnosno "ko bi mogao da pojača odbranu u januaru?"

Da li je to Junajted za godinu dana postao manji klub nego što je bio, pa Van Galova kompetencija nije upitna ili jednostavno dva stručnjaka nisu imala isti tretman? A, onda ne treba da čudi ni to što ih navijači nisu gledali istim očima...

Ako ćemo se složiti oko toga da je Mojes imao stabilniju odbranu od Van Gala (koji je, uzgred, sam kriv što je tako), onda ćemo se složiti i da Van Gal ima daleko ubojitiju navalu od prethodnika. Ali, napadački, Mojesov i Van Galov napad izjednačeni su u skoro svim kategorijama, s tim da je Škot insistirao na igri po krilu, a Holanđanin ima bolji balans u tom smislu.

Ali, ima i Anhela Di Mariju i Radamela Falkaa. Što je još važnije, a to mnogi zaboravljaju, Mojes u prvih deset kola u sezoni 2013/14 nije imao čak ni Huana Matu, kojeg je doveo u januaru, a kojeg je Van Gal nasledio za start ove sezone. Španac naravno ne ulazi u onih 150 miliona funti, ali ulazi u tim s kojim je napravljen zaostatak od četiri boda za Mojesom.

Raspored?

Van Gal je do sada igrao sa Svonsijem, Sanderlendom, Barnlijem, Kvins Park Rendžersom, Lesterom, Vest Hemom, Evertonom, Vest Bromvičom, Čelsijem i Sitijem. Mojes je u istom periodu sezone igrao redom sa: Svonsijem, Čelsijem, Liverpulom, Kristal Palasom, Mančester sitijem, Vest Bromvičom, Sanderlendom, Sautemptonom, Stoukom i Fulamom.

Procenite sami ko je imao lakši raspored, ako ne u svih deset, onda bar u prvih šest, sedam kola, a podsećamo vas da je Mojes u međuvremenu merio snage i sa Leverkuzenom, Šahtjorom, Sosijedadom i, prošao dalje kao pobednik grupe.

Možda ćemo prvu, pravu paralelu između Mojesa i Van Gala moći da povučemo posle 20 kola Premijer lige, negde u januaru, međutim ne možemo da se otmemo utisku da ova dva trenera, ni u klubu, ni na tribinama, ni u štampi, nisu imala isti tretman.

Niko ne kaže da Van Gal, na kraju, makar to bilo i za dve, tri godine, neće uspeti da stvori šampionski Mančester junajted, već da nikada nećemo saznati da li bi to Mojesu uspelo da je imao bar polovinu od finansijske i moralne poruke koju uživa, kako Englezi vole da kažu, veliki taktičar Luj van Gal.

Čak mu i ime zvuči aristokratski...

Komentari / 0

Ostavite komentar