Антонио Конте - то је прави селектор!

Селектор Италије глатко се одрекао принципа који су га прославили у Јувентусу, јер репрезентативци не играју у том систему у клубовима.

Фудбал 03.11.2014 | 22:45
Антонио Конте - то је прави селектор!

Антонио Конте, од када је преузео селекцију Италије од Ћезареа Пранделија, показао је како би требало да размишља један селектор, стручњак који већ формиране играче узима једном у неколико месеци, на седам, до десет дана.
Италијан, који је летос напустио Јувентус после три узастопне титуле у Торину, почео је да прилагођава себе новом послу, а не нови посао себи. Он је у интервјуу за сајт ФИФА образложио због чега више не инсистира на поставци 3-5-2, са којом је глатко освајао Серију А у Италији.

Једноставно, у клубовима из којих сада Конте, као селектор "азура", "црпи" снаге... примењују се другачији системи и он жели да само унапреди игру са играчима који имају рутину у таквим системима.

Једно од питања било је због чега Конте, сада, примењује систем 4-2-4 или 4-3-3, када то није радио у последње две сезоне у Јувентусу?

"Користим та два система јер највећи број играча које позивам игра у таквим системима и углавном су навикнути на њих. Јувентусови играчи нису једини који играју у тој формацији", каже Конте, чији је наследник у Торину, Масимилијано Алегри, пребацио тим са 3-5-2, у офанзивну верзију 4-4-2.

Конте није имао ни трунке сујете у том случају.

"То је основна формација из које је лако направити фудбалску трансформацију, па тако можете чак нападати и у формацији 3-2-5, зависно од тога како се меч развија", каже Конте, али не открива до краја своје замисли.

"Нема много тимова који ће играти са пет нападача, али сматрам да Италија може да се развија у том правцу и да једног дана буде добра у томе", закључио је.

Контеова Италија изграђена је на темељима Јувентусове одбране, у којој више не играју тројица "позади", Ђорђо Кјелини, Леонардо Бонући и Андреа Барзаљи, па је тако промењен систем и у репрезентацији. У Роми, Фиорентини и Милану, који такође имају значајан број репрезентативаца, такође се игра у линији, док 3-5-2 користи одлазећи тренер Интера, из којег долази само штопер Андреа Ранокија.

Конте каже да је, испред солидне одбране, лако бирати да ли ће екипа стајати са двојицом, тројицом или четворицом нападача, а у будућности, како тврди, и петорицом!

"Чека ме тежак посао. Када сте с клубом, играчи су вам на располагању сваког дана, што вам даје континуитет у раду, а у репрезентацији их добијате једном у неколико месеци. Зато морате да будете сигурни да радите ефикасно. Имате мање времена да пренесете поруку и морате да имате невероватан ентузијазам да то изнесете. Сматрам да сам тренутно у савршеној физичкој и менталној форми за такав изазов", додао је.

Он је објаснио и због чега је подмладио национални тим.

"Морате на време да пронађете баланс између искусних играча и оних који обећавају, а најважнија ствар је да је свако срећан што носи дрес Италије и да нико не прави проблем око ствари које селектор тражи".

Вратили сте Андреу Пирла?

"Андреа је променио мишљење о повлачењу када је видео да ја преузимам селекцију. Он је неко на кога могу апсолутно да се ослоним, и као човека и као фудбалера. У доброј је форми и помоћи ће ми да развијемо Марка Вератија у оно што полако постаје и што мора да постане у будућности", рекао је Конте.

Где је ту Марио Балотели?

"Као селектор Италије не отписујем никога. Ја позивам играче. То је другачија ситуација него у клубу. Балотели је почео од нуле у Енглеској и то није лако. Хајде да му дамо времена да се адаптира на лигу и Ливерпул. Пратим га, као што радим са свим играчима", рекао је Конте.

Коментари / 0

Оставите коментар