Antonio Konte - to je pravi selektor!

Selektor Italije glatko se odrekao principa koji su ga proslavili u Juventusu, jer reprezentativci ne igraju u tom sistemu u klubovima.

Fudbal 03.11.2014 | 22:45
Antonio Konte - to je pravi selektor!

Antonio Konte, od kada je preuzeo selekciju Italije od Ćezarea Prandelija, pokazao je kako bi trebalo da razmišlja jedan selektor, stručnjak koji već formirane igrače uzima jednom u nekoliko meseci, na sedam, do deset dana.
Italijan, koji je letos napustio Juventus posle tri uzastopne titule u Torinu, počeo je da prilagođava sebe novom poslu, a ne novi posao sebi. On je u intervjuu za sajt FIFA obrazložio zbog čega više ne insistira na postavci 3-5-2, sa kojom je glatko osvajao Seriju A u Italiji.

Jednostavno, u klubovima iz kojih sada Konte, kao selektor "azura", "crpi" snage... primenjuju se drugačiji sistemi i on želi da samo unapredi igru sa igračima koji imaju rutinu u takvim sistemima.

Jedno od pitanja bilo je zbog čega Konte, sada, primenjuje sistem 4-2-4 ili 4-3-3, kada to nije radio u poslednje dve sezone u Juventusu?

"Koristim ta dva sistema jer najveći broj igrača koje pozivam igra u takvim sistemima i uglavnom su naviknuti na njih. Juventusovi igrači nisu jedini koji igraju u toj formaciji", kaže Konte, čiji je naslednik u Torinu, Masimilijano Alegri, prebacio tim sa 3-5-2, u ofanzivnu verziju 4-4-2.

Konte nije imao ni trunke sujete u tom slučaju.

"To je osnovna formacija iz koje je lako napraviti fudbalsku transformaciju, pa tako možete čak napadati i u formaciji 3-2-5, zavisno od toga kako se meč razvija", kaže Konte, ali ne otkriva do kraja svoje zamisli.

"Nema mnogo timova koji će igrati sa pet napadača, ali smatram da Italija može da se razvija u tom pravcu i da jednog dana bude dobra u tome", zaključio je.

Konteova Italija izgrađena je na temeljima Juventusove odbrane, u kojoj više ne igraju trojica "pozadi", Đorđo Kjelini, Leonardo Bonući i Andrea Barzalji, pa je tako promenjen sistem i u reprezentaciji. U Romi, Fiorentini i Milanu, koji takođe imaju značajan broj reprezentativaca, takođe se igra u liniji, dok 3-5-2 koristi odlazeći trener Intera, iz kojeg dolazi samo štoper Andrea Ranokija.

Konte kaže da je, ispred solidne odbrane, lako birati da li će ekipa stajati sa dvojicom, trojicom ili četvoricom napadača, a u budućnosti, kako tvrdi, i petoricom!

"Čeka me težak posao. Kada ste s klubom, igrači su vam na raspolaganju svakog dana, što vam daje kontinuitet u radu, a u reprezentaciji ih dobijate jednom u nekoliko meseci. Zato morate da budete sigurni da radite efikasno. Imate manje vremena da prenesete poruku i morate da imate neverovatan entuzijazam da to iznesete. Smatram da sam trenutno u savršenoj fizičkoj i mentalnoj formi za takav izazov", dodao je.

On je objasnio i zbog čega je podmladio nacionalni tim.

"Morate na vreme da pronađete balans između iskusnih igrača i onih koji obećavaju, a najvažnija stvar je da je svako srećan što nosi dres Italije i da niko ne pravi problem oko stvari koje selektor traži".

Vratili ste Andreu Pirla?

"Andrea je promenio mišljenje o povlačenju kada je video da ja preuzimam selekciju. On je neko na koga mogu apsolutno da se oslonim, i kao čoveka i kao fudbalera. U dobroj je formi i pomoći će mi da razvijemo Marka Veratija u ono što polako postaje i što mora da postane u budućnosti", rekao je Konte.

Gde je tu Mario Baloteli?

"Kao selektor Italije ne otpisujem nikoga. Ja pozivam igrače. To je drugačija situacija nego u klubu. Baloteli je počeo od nule u Engleskoj i to nije lako. Hajde da mu damo vremena da se adaptira na ligu i Liverpul. Pratim ga, kao što radim sa svim igračima", rekao je Konte.

Komentari / 0

Ostavite komentar