Европски парламент данас о Еулексу

У Спољнополитичком комитету Европског парламента данас поподне ће бити одржан састанак са представницима Европске комисије посвећен оптужбама за корупцију у врху Еулекса, најавила је портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Регион 03.11.2014 | 16:25
Европски парламент данас о Еулексу

"Састанку ће испред Комисије присуствовати директор за Западни Балкан Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Фернандо Ђентилини и шеф Канцеларије за цивилну управу и одговорно владање (унутрашње контроле ЕК)", рекла је портпаролка Маја Коцијанчич новинарима у Бриселу.

Она је рекла да ће овај састанак бити одржан иза затворених врата и да послије њега неће бити саопштења за медије."Могерини веома озбиљно схвата оптужбе о корупцији у Еулексу и њен први јутрошњи састанак био је о томе", казала је Коцијанчич о високој представници, која је од 1. новембра преузела функцију коју је раније обављала Кетрин Ештон.Фернандо Ђентилини је био близак сарадник Ештонове, а смијењена тужитељка Еулекса Марија Бамије га је у недавном интервјуу навела као једног од најодговорнијих функционера за раширену корупцију у Еулексу.

Бамије је смијењена након што је приштински дневник "Коха Диторе" објавио серију текстова о корупцији у врху Еулекса и покушаја највиших функционера мисије да спријече истрагу о томе и осумњичена да је доставила податке новинарима.

"Именујем Ђентилинија као кривца зато што на крају крајева ЕЕАС управља Еулексом, иако они упорно покушавају да са себе скину одговорност", указала је Бамије у недавном интервјуу за бриселски портал "ЕуОбзервер".Неколико посланика Европског парламента затражило је прошле недјеље да се формира независно истражно тијело да испита оптужбе које су изњели Бамије и "Коха Диторе".

Коментари / 0

Оставите коментар