Како одблокирати пут ка Европској унији?

Најкрупнија политичка питања које нова власт у Босни и Херцеговини што хитније мора решавати су спровођење пресуде "Сејдић и Финци" и механизам координације, како би се одблокирао пут БиХ ка Европској унији, слаже се већина аналитичара у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.11.2014 | 21:44
Како одблокирати пут ка Европској унији?

Стручњаци истовремено наглашавају да исход у решавању главних питања у БиХ зависи искључиво од Хрвата, односно од тога да ли ће кроз "Сејдић и Финци" и механизам координације инсистирати на решавању "хрватског питања" у БиХ, или ће пристати на то да се та питања реше само технички.

Политички аналитичар Тања Топић наглашава да су пресуда Европског суда "Сејдић и Финци", која се односи на елиминисање националне дискриминације из изборног процеса, као и механизам координације "услови свих услова" за одблокирање застоја на европском путу.

"Без решавања тих ствари се не може ни размишљати о даљем европском путу", упозорава Топић која није желела да прогнозира исход, односно да ли ће, како каже, "ко год да буде власт" успети да реши то питање које искључиво зависи од тога да ли су политичке странке спремне да постигну сагласност и да се ухвате у коштац с изазовима.

Аналитичари су и мишљења да политичари у БиХ под хитно морају да раде на решавању економских и социјалних прилика у БиХ, наглашавајући да се стиче утисак да нису свесни изазова на том пољу, јер се БиХ већ годинама не помера напред.Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Асим Мујкић каже да уз "Сејдић и Финци" и економске проблеме хитно треба решавати, односно спровести одлуке Уставног суда БиХ и радити на решавању "мапе пута" за БиХ.

Он, за разлику од Топићеве, ипак сматра да "осовина" Милорад Додик и Драган Човић с једне стране и Бакир Изетбеговић с друге не представља једну кохерентну целину, те да ће сукоби у наредне четири године личити на "оно што смо гледали у последњих 20 година".

"Ту ће бити уцена, притисака, позивања на заштиту виталног националног интереса... Мислим да ништа од крупних политичких питања неће бити решено", уверен је Мујкић.Поред аналитичара, очекивања од нове власти у БиХ изразили су и у Канцеларији високог представника у БиХ (ОХР), наглашавајући да су грађани јасно истакли своје потребе."Решавање економских проблема и отварање нових радних места морају бити приоритет за било кога ко буде формирао власт, заједно са борбом против корупције и деблокирањем напретка у процесу евроатлантских интеграција.То је оно чему се будуће коалиције морају одмах посветити", поручију из ОХР-а.

У протеклих неколико дана, односно одмах након што су објављени резултати општих избора у БиХ и прве изјаве политичара, који ће у наредне четири године бити власт у БиХ, говоре о хитности решавања питања "Сејдић и Финци" и механизма координације.

Такође, готово сви политичари у БиХ, поред наведених горућих политичких питања, истучу да се и промене на пољу Изборног закона морају десити и да се и то питање намеће као хитно.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зиги

03.11.2014 19:45

ЕУ треба ударити границе на ХР граници и нек се носе у п.... Материну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русофилац

03.11.2014 22:17

зики Иду у Русику русофилац један писљиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

кокан

04.11.2014 04:07

Каква БиХ И Европска унија па правосудје корумпирано до срзи, хаос.

ОДГОВОРИТЕ