Kako odblokirati put ka Evropskoj uniji?

Najkrupnija politička pitanja koje nova vlast u Bosni i Hercegovini što hitnije mora rešavati su sprovođenje presude "Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije, kako bi se odblokirao put BiH ka Evropskoj uniji, slaže se većina analitičara u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.11.2014 | 21:44
Kako odblokirati put ka Evropskoj uniji?

Stručnjaci istovremeno naglašavaju da ishod u rešavanju glavnih pitanja u BiH zavisi isključivo od Hrvata, odnosno od toga da li će kroz "Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije insistirati na rešavanju "hrvatskog pitanja" u BiH, ili će pristati na to da se ta pitanja reše samo tehnički.

Politički analitičar Tanja Topić naglašava da su presuda Evropskog suda "Sejdić i Finci", koja se odnosi na eliminisanje nacionalne diskriminacije iz izbornog procesa, kao i mehanizam koordinacije "uslovi svih uslova" za odblokiranje zastoja na evropskom putu.

"Bez rešavanja tih stvari se ne može ni razmišljati o daljem evropskom putu", upozorava Topić koja nije želela da prognozira ishod, odnosno da li će, kako kaže, "ko god da bude vlast" uspeti da reši to pitanje koje isključivo zavisi od toga da li su političke stranke spremne da postignu saglasnost i da se uhvate u koštac s izazovima.

Analitičari su i mišljenja da političari u BiH pod hitno moraju da rade na rešavanju ekonomskih i socijalnih prilika u BiH, naglašavajući da se stiče utisak da nisu svesni izazova na tom polju, jer se BiH već godinama ne pomera napred.Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže da uz "Sejdić i Finci" i ekonomske probleme hitno treba rešavati, odnosno sprovesti odluke Ustavnog suda BiH i raditi na rešavanju "mape puta" za BiH.

On, za razliku od Topićeve, ipak smatra da "osovina" Milorad Dodik i Dragan Čović s jedne strane i Bakir Izetbegović s druge ne predstavlja jednu koherentnu celinu, te da će sukobi u naredne četiri godine ličiti na "ono što smo gledali u poslednjih 20 godina".

"Tu će biti ucena, pritisaka, pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa... Mislim da ništa od krupnih političkih pitanja neće biti rešeno", uveren je Mujkić.Pored analitičara, očekivanja od nove vlasti u BiH izrazili su i u Kancelariji visokog predstavnika u BiH (OHR), naglašavajući da su građani jasno istakli svoje potrebe."Rešavanje ekonomskih problema i otvaranje novih radnih mesta moraju biti prioritet za bilo koga ko bude formirao vlast, zajedno sa borbom protiv korupcije i deblokiranjem napretka u procesu evroatlantskih integracija.To je ono čemu se buduće koalicije moraju odmah posvetiti", poručiju iz OHR-a.

U proteklih nekoliko dana, odnosno odmah nakon što su objavljeni rezultati opštih izbora u BiH i prve izjave političara, koji će u naredne četiri godine biti vlast u BiH, govore o hitnosti rešavanja pitanja "Sejdić i Finci" i mehanizma koordinacije.

Takođe, gotovo svi političari u BiH, pored navedenih gorućih političkih pitanja, istuču da se i promene na polju Izbornog zakona moraju desiti i da se i to pitanje nameće kao hitno.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zigi

03.11.2014 19:45

EU treba udariti granice na HR granici i nek se nose u p.... Materinu

ODGOVORITE
Name

Rusofilac

03.11.2014 22:17

ziki Idu u Rusiku rusofilac jedan pisljivi

ODGOVORITE
Name

kokan

04.11.2014 04:07

Kakva BiH I Evropska unija pa pravosudje korumpirano do srzi, haos.

ODGOVORITE