Могу ли заједно Додик, Човић и Изетбеговић?

Ни Додик ни Човић нису баш спокојни и мирни, без обзира на изборне резултате које су остварили, јер знају да и ‘математиком и логиком’ може доћи до озбиљних обрта...

Босна и Херцеговина 03.11.2014 | 12:16
Могу ли заједно Додик, Човић и Изетбеговић?

Жесток судар већ на старту.

Тако се може оцијенити почетак разговора шефова странака које су на прошломјесечним изборима добиле највише гласова. Информације са својих састанака дају на капаљку, углавном се све крије, понајвише искре које већ сијевају.

То што од бирача крију што смјерају није ништа друго него доказ да им не намјеравају полагати рачуне.

ОДНОС СНАГА

Шефови СНСД-а и ХДЗ-а, Милорад Додик и Драган Човић, прошле седмице састали су се у Мостару и саопштили да су им планови и циљеви идентични и да њихове странке чине ‘осовину нове власти у држави’. Сада чекају бошњачку страну да им се придружи, прецизније СДА.

Дан послије је Колегиј СДА оштро узвратио Додику и Човићу – саопштено је да су неутемељене њихове поруке ‘јер СДА у државном Парламенту сама има заступника колико СНСД и ХДЗ заједно’.

- СДА се неће никоме придруживати него ће водити процесе – поентирао је Колегиј СДА.

Све ово свједочи да пуно тога шкрипи у односима између те три странке које су појединачно освојиле највише гласова на изборима и још више да је коначни договор далеко.

Заправо, отворено је питање хоће ли уопште доћи до њиховог ‘спајања’ у парламентарну већину и хоће ли оне уопште формирати нови Савјет министара.Оваква питања имају смисла из бар два разлога – СНСД, ХДЗ и СДА заједно имају 21 заступника у новом сазиву Представничког дома Парламента БиХ који укупно има 42 заступника.

То опет значи да им треба заступника из других странака како би успоставили парламентарну већину. Примјера и тек поређења ради, СДА, СДС, ПДП/НДП, ДФ и ХДЗ 1990. заједно имају 23 заступника.

То не мора значити да ће те странке формирати парламентарну већину, али је чињеница да том блоку нико не може негирати ни бошњаштво ни српство ни хрватство, ако је о томе ријеч.По свој прилици, СНСД и ХДЗ би најрадије, умјесто СДА, својој осовини придружили СББ Фахрудина Радончића којем би то итекако одговарало. Како кажу извори, на томе се озбиљно ради.

Како год, Додик и Човић пожурили су прогласити ‘осовину државне власти’ иако још нису овјерени изборни резултати и још се не зна ко у Народној скупштини Републике Српске има већину посланика – блок који предводи Додик (СНСД, ДНС и СП) или Савез за промјене који предводи Младен Босић (СДС, ПДП и НДП).

Расплет ситуације у РС свакако ће пресудно утицати на формирање државне власти, с тим што не треба заборавити да је Младен Иванић, шеф ПДП-а, изабран за члана Предсједништва БиХ и да ће се њега свакако питати.

Уосталом, сам је казао да се без њега неће формирати Савјет министара, бар када су у питању државни министри из РС. СНСД и Савез за промјене неће у коалицију баш као што неће ни СББ и СДА.

На прошлоседмични састанак и договор Додика и Човића, Иванић је кратко реаговао: ‘Тек предстоје разговори. Додик себи ојачава позицију пред разговоре унутар Републике Српске.’

КАМЕН ОКО ВРАТА

У том његовом објашњењу свакако има истине, али је још више има у намјери Додика и Човића да сами себе прогласе шефовима нове државне власти. Заправо, њих двојица су својим мостарским договором покушали СДА ‘гурнути у маказе’ и избацити на чистац како би себи осигурали алиби за све што се даље буде догађало.

Другим ријечима, покушавају СДА довести пред свршен чин.

Руку на срце, Човић је у бољој ситуацији јер зна да би свега и свачега могло бити ако ХДЗ буде заобиђен у формирању парламентарне већине и Савјета министара.Додик, опет, зна да није само теоретски, него је и практично, могуће да његов СНСД испадне из игре, да у игру уђе СДС са Савезом за промјене, чиме би он био на највећем губитку иако ће и идуће четири године бити предсједник РС.

У том случају изгубио би утицај у Управи за индиректно опорезивање, СИПА-и, Граничној полицији, Савјету министара и бројним државним агенцијама и дирекцијама, контролу над државном касом и уопште свим кретањима БиХ и у БиХ.Човић је протеклог викенда покушао смирити страсти изјавом да је у формирању нове власти немогуће заобићи СНСД и СДА.

Међутим, потом је из Бањелуке загрмио Сташа Кошарац, новоизабрани заступник СНСД-а у Парламенту БиХ, један од најближих Додикових сарадника. Уз нагласак да је несретна чињеница да је Иванић изабран за члана Предсједништва БиХ јер су га други Србима изабрали, могућност да СНСД не буде у власти оштро је прокоментарисао: ‘Ријеч је о скупо плаћеној америчко- њемачкој идеји’.

Напао је и СДА тврдећи да је та странка ‘на сваки начин настојала блокирати сваки договор странака на власти у заједничким институцијама’. Поручио је да је сада СДА, будући да је добила највише гласова Бошњака, најодговорнија за односе са странкама побједницама унутар српског и хрватског народа, сугеришући тиме да СДА нема другог рјешења него се придружити ‘осовини’.

Могу ли у тој и таквој ситуацији Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић заједно?

Како ствари стоје, тешко.

Примјера ради, Додик се свјесно ставио у улогу Човићевог и заштитника Хрвата, поред осталог и подржавањем успоставе трећег, хрватског ентитета у Федерацији - на шта Изетбеговић и СДА никада неће пристати.

Тиме је предсједник СНСД-а ставио предсједнику ХДЗ-а камен око врата – овоме одговара залагање Додика, али је вјероватно свјестан да оно има рок трајања ограничен на домете Додикових личних и других интереса, а прије свега очувања власти.

Да ли само због тога или и нечег другог, у посљедња два дана се у озбиљним политичким круговима прича да Човић тражи начин како да се безболно извући из тог загрљаја јер му штети и негира његове приче и заклињање на заштиту хрватских националних интереса. Напротив, само их поткопава.

Поједностављено, Додик је Човића претворио у точак на свом аутомобилу који вози у правцу подјеле БиХ у чијој коначници би шеф ХДЗ-а био највећи губитник. Бар за сада, Изетбеговић је закочио тај аутомобил, а Додику и Човићу најтеже пада што не могу унапријед разоткрити потезе које ће СДА повући. Изетбеговић је отворено казао да је Странци демократске акције ближи Савез за промјене од СНСД-а, чиме је Додиков камен око врата Човићу постао још тежи.

Извор:Дневни лист

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

колапс

03.11.2014 12:10

Цовиц мало храни СНСД,не мозе тек тако да им окрене ледја, а на крају це то елегантно извести јер једноставно нема им друге. Механизам није код њих свом срецом.Приклонице це вецини народњацког блока,па није ваљда луд да са својим резултатом иде у опозицију због кварљивог СНСД? Нема логике и то је то. Ваљили су му много да би их у старту одбацио,једноставно им је дао вјестацко дисање и тиме себе опрао у јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АГ

03.11.2014 12:11

Слика говори све...диктира му Цовиц бр. конта у Свајцарској на који би Додик уплатио да би се овај удрузио са СНСД :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.11.2014 12:14

Бају треба отерати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виеwер

03.11.2014 12:23

Слика као да говори: Кримоси свих нација уједините се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахааааааа

03.11.2014 13:10

добро питање , само зависи ГДЈЕ , могу ли заједно .........

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

03.11.2014 13:47

Могу да сврате у неку биртију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

03.11.2014 15:02

Мислим да би могли заједно и у Фоцу, некако се допуњавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

03.11.2014 15:05

Ја како него да могу. Бакиру Изетбеговићу више проблема може да направи Човић него Младен Иванић. Без Иванића СДА у Федерацији може да направи већину у кантонима, али без Човића не може. Је ли се ико питао да ли је Човић улазак у владе кантона условио уласком СНСД-а у власт на нивоу заједничких институција? Ако је тај захтјев изнио пред СДА, а Додик формира власт у Републици Српској, ето њему власти и на нивоу БиХ, и џаба смо кречили. А Иванићево копрцање ће бити обуздано у скупштини Српске којој мора подносити рачун шта ради у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

03.11.2014 15:25

Бакире ту двојицу остави по страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС-ОДГОВОР ФритзУ

03.11.2014 16:55

Фритз.Није тачно да СДА не може без ХДЗ-а направити већину и у Федерацији.Може у коалицији са ХДЗ1990 и ДФ јер ови имају довољно хрватских мандата, да се власт направи и без ХДЗ-а.Избацио их је 2010.године СДП а сада може и СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз - за ЗЕ СДС

03.11.2014 17:19

Па сад надам се да си у праву, али Баја је премазан са милион фарби, клима му се полијепо, али даће он нешто и Домовини овде у Републици Српској да би умилостивио Бакира. Он се не може ослањати само на 42 посланика у скупштини, па ће дати нешто и Домовини, тј СДА. Рекао је Бакир да ће сачекати да види који блок ће превагнути у Српској, па ће онда одлучити, јер му неће претјерано сметати да сарађује са Додиком, под условом да мало ублажи реторику. Што би Бакир био већи Србин од Срба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

03.11.2014 17:23

ФРИТЗ ОПЕТ СИ БУДАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС-ОДГОВОР ФритзУ

03.11.2014 17:36

Најозбиљније, поуздано, Бакир Изетбегтовић и СДА су добили сугестију тачније наредбу у Бриселу у централи Европске народне партије да морају правити власт са народним партијама а то значи са СДС-ом, ПДП, ХДЗ 1990, ХДЗ (када откаче Додика, а откачит ће јер ће ових дана у Брисел на рапорт и сам Човић, добио је позив) и др. Предсједник Европске народне странке није човјек са којим се могу зезати, јер иза блока народних партија стоје најјачи лидери у Европи па и Ангела Меркел. Значи СДА је добила "домаћи задатак" и ту неће смјети изврдати. Што се тиче Човића ХДЗ Хрватске ће "га преломити". Још мало даје наду Додиковом СНСД-у, али ХДЗ Хрватске ће то средити са Човићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС-ОДГОВОР ФритзУ

03.11.2014 17:39

Ти не знаш или се правиш да не знаш, колико је Милорад Додик омражен политичар у Федерацији БиХ у бошњачкој јавности.СДА уколико би га одржала у власти би направила тако страшана политички потез по саме себе, да би је у наредне двије односно четири године бошњачко политичко тјело казнило изборним дебаклом, слично што се десило Лагумџији због плизања са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало укриво

03.11.2014 17:41

ДЈУРДЈА И М, НЕ КАЖЕ СЕ БУДАЛА НЕГО ДАЛАБУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС-ОДГОВОР ФритзУ

03.11.2014 17:45

То што пишеш да еј "баја премазан са милион фарби", нека је и други имају памети а с друге стране некада "бити премазан" и није добро "за премазаног" јер те људи сконтају, сконтају твоју политички непринципјелност,подлост и томе слично, да те се почињу устручавати,не вјерују ти, јер не знају када и како ћеш их преварити, па бирају умјесто тебе "премазаног" за политичке партнере поштеније људе, боље људе, од ријечи нешто попут садашњих људи у СДС-у као што су Младен Босић,Огњен Тадић и други људи с којима се може разговарати, а да се не бојиш да кад окренеш леђа, да ће заборавити шта сте причали и договарали, као што то Додик ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

три друга

03.11.2014 18:46

Све је могуце у овој несретној земљи,и то да лијеви,десни и центар сви заједно буду у коалицији.Какав програм,какви бакраци ко то јос гледа.Једини заједницки садрзалац свих њих је огромна зеља да владају,за моци,новцем за њеним велицанством фотељом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрен

03.11.2014 20:39

Огромна вецина Босњака из Федерације БиХ и РС не виде никакву разлику измедју СНСД и СДС када је у питању њихов став према дрзави БиХ,према полозају Босњака у РС и напретку дрзаве БиХ према евроинтеграцијама па цак и када је у питању однос ове двије странке према сопственом српском народу.Босњаци ово сто се десава у РС виде само као грцевиту борбу супростављених српских странака за власт,а никако као моцуцност некаквих промјена или напретка у ентитету РС и дрзави БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.11.2014 00:48

Од зла оца од горе матере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

04.11.2014 06:06

Треба их скинути са власти, и под хитно на нивоу ентитета и дрзавном нивоу донијети закон о поријеклу имовине. ТО ТРЕБА УРАДИТИ ПОД ХИТНО, ДА СЕ СТАВИ ТАЧКА НА ПЉАЧКУ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИКАН

04.11.2014 06:59

Ако осовину не подмажеш она шкрипи,због тога је осовина Човић- Додик и зашкрипала,јер нема пара да се подмаже. (мој Милораде нема пара више ни за украсти).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ал нас Ј..у

04.11.2014 15:12

А засто не би могли, док је пара и фотеља, а народ ко овце, само блејеее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво, Мила

05.11.2014 15:01

Само закон о поријеклу имовине и поступити по њему. Све друго је минорно, кад се то уради и друге ствари ће се сложити. Нама политичари потурају причу о национализму да би се они могли богатити, да нико не таласа.

ОДГОВОРИТЕ