Mogu li zajedno Dodik, Čović i Izetbegović?

Ni Dodik ni Čović nisu baš spokojni i mirni, bez obzira na izborne rezultate koje su ostvarili, jer znaju da i ‘matematikom i logikom’ može doći do ozbiljnih obrta...

Bosna i Hercegovina 03.11.2014 | 12:16
Mogu li zajedno Dodik, Čović i Izetbegović?

Žestok sudar već na startu.

Tako se može ocijeniti početak razgovora šefova stranaka koje su na prošlomjesečnim izborima dobile najviše glasova. Informacije sa svojih sastanaka daju na kapaljku, uglavnom se sve krije, ponajviše iskre koje već sijevaju.

To što od birača kriju što smjeraju nije ništa drugo nego dokaz da im ne namjeravaju polagati račune.

ODNOS SNAGA

Šefovi SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović, prošle sedmice sastali su se u Mostaru i saopštili da su im planovi i ciljevi identični i da njihove stranke čine ‘osovinu nove vlasti u državi’. Sada čekaju bošnjačku stranu da im se pridruži, preciznije SDA.

Dan poslije je Kolegij SDA oštro uzvratio Dodiku i Čoviću – saopšteno je da su neutemeljene njihove poruke ‘jer SDA u državnom Parlamentu sama ima zastupnika koliko SNSD i HDZ zajedno’.

- SDA se neće nikome pridruživati nego će voditi procese – poentirao je Kolegij SDA.

Sve ovo svjedoči da puno toga škripi u odnosima između te tri stranke koje su pojedinačno osvojile najviše glasova na izborima i još više da je konačni dogovor daleko.

Zapravo, otvoreno je pitanje hoće li uopšte doći do njihovog ‘spajanja’ u parlamentarnu većinu i hoće li one uopšte formirati novi Savjet ministara.Ovakva pitanja imaju smisla iz bar dva razloga – SNSD, HDZ i SDA zajedno imaju 21 zastupnika u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji ukupno ima 42 zastupnika.

To opet znači da im treba zastupnika iz drugih stranaka kako bi uspostavili parlamentarnu većinu. Primjera i tek poređenja radi, SDA, SDS, PDP/NDP, DF i HDZ 1990. zajedno imaju 23 zastupnika.

To ne mora značiti da će te stranke formirati parlamentarnu većinu, ali je činjenica da tom bloku niko ne može negirati ni bošnjaštvo ni srpstvo ni hrvatstvo, ako je o tome riječ.Po svoj prilici, SNSD i HDZ bi najradije, umjesto SDA, svojoj osovini pridružili SBB Fahrudina Radončića kojem bi to itekako odgovaralo. Kako kažu izvori, na tome se ozbiljno radi.

Kako god, Dodik i Čović požurili su proglasiti ‘osovinu državne vlasti’ iako još nisu ovjereni izborni rezultati i još se ne zna ko u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima većinu poslanika – blok koji predvodi Dodik (SNSD, DNS i SP) ili Savez za promjene koji predvodi Mladen Bosić (SDS, PDP i NDP).

Rasplet situacije u RS svakako će presudno uticati na formiranje državne vlasti, s tim što ne treba zaboraviti da je Mladen Ivanić, šef PDP-a, izabran za člana Predsjedništva BiH i da će se njega svakako pitati.

Uostalom, sam je kazao da se bez njega neće formirati Savjet ministara, bar kada su u pitanju državni ministri iz RS. SNSD i Savez za promjene neće u koaliciju baš kao što neće ni SBB i SDA.

Na prošlosedmični sastanak i dogovor Dodika i Čovića, Ivanić je kratko reagovao: ‘Tek predstoje razgovori. Dodik sebi ojačava poziciju pred razgovore unutar Republike Srpske.’

KAMEN OKO VRATA

U tom njegovom objašnjenju svakako ima istine, ali je još više ima u namjeri Dodika i Čovića da sami sebe proglase šefovima nove državne vlasti. Zapravo, njih dvojica su svojim mostarskim dogovorom pokušali SDA ‘gurnuti u makaze’ i izbaciti na čistac kako bi sebi osigurali alibi za sve što se dalje bude događalo.

Drugim riječima, pokušavaju SDA dovesti pred svršen čin.

Ruku na srce, Čović je u boljoj situaciji jer zna da bi svega i svačega moglo biti ako HDZ bude zaobiđen u formiranju parlamentarne većine i Savjeta ministara.Dodik, opet, zna da nije samo teoretski, nego je i praktično, moguće da njegov SNSD ispadne iz igre, da u igru uđe SDS sa Savezom za promjene, čime bi on bio na najvećem gubitku iako će i iduće četiri godine biti predsjednik RS.

U tom slučaju izgubio bi uticaj u Upravi za indirektno oporezivanje, SIPA-i, Graničnoj policiji, Savjetu ministara i brojnim državnim agencijama i direkcijama, kontrolu nad državnom kasom i uopšte svim kretanjima BiH i u BiH.Čović je proteklog vikenda pokušao smiriti strasti izjavom da je u formiranju nove vlasti nemoguće zaobići SNSD i SDA.

Međutim, potom je iz Banjeluke zagrmio Staša Košarac, novoizabrani zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH, jedan od najbližih Dodikovih saradnika. Uz naglasak da je nesretna činjenica da je Ivanić izabran za člana Predsjedništva BiH jer su ga drugi Srbima izabrali, mogućnost da SNSD ne bude u vlasti oštro je prokomentarisao: ‘Riječ je o skupo plaćenoj američko- njemačkoj ideji’.

Napao je i SDA tvrdeći da je ta stranka ‘na svaki način nastojala blokirati svaki dogovor stranaka na vlasti u zajedničkim institucijama’. Poručio je da je sada SDA, budući da je dobila najviše glasova Bošnjaka, najodgovornija za odnose sa strankama pobjednicama unutar srpskog i hrvatskog naroda, sugerišući time da SDA nema drugog rješenja nego se pridružiti ‘osovini’.

Mogu li u toj i takvoj situaciji Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović zajedno?

Kako stvari stoje, teško.

Primjera radi, Dodik se svjesno stavio u ulogu Čovićevog i zaštitnika Hrvata, pored ostalog i podržavanjem uspostave trećeg, hrvatskog entiteta u Federaciji - na šta Izetbegović i SDA nikada neće pristati.

Time je predsjednik SNSD-a stavio predsjedniku HDZ-a kamen oko vrata – ovome odgovara zalaganje Dodika, ali je vjerovatno svjestan da ono ima rok trajanja ograničen na domete Dodikovih ličnih i drugih interesa, a prije svega očuvanja vlasti.

Da li samo zbog toga ili i nečeg drugog, u posljednja dva dana se u ozbiljnim političkim krugovima priča da Čović traži način kako da se bezbolno izvući iz tog zagrljaja jer mu šteti i negira njegove priče i zaklinjanje na zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa. Naprotiv, samo ih potkopava.

Pojednostavljeno, Dodik je Čovića pretvorio u točak na svom automobilu koji vozi u pravcu podjele BiH u čijoj konačnici bi šef HDZ-a bio najveći gubitnik. Bar za sada, Izetbegović je zakočio taj automobil, a Dodiku i Čoviću najteže pada što ne mogu unaprijed razotkriti poteze koje će SDA povući. Izetbegović je otvoreno kazao da je Stranci demokratske akcije bliži Savez za promjene od SNSD-a, čime je Dodikov kamen oko vrata Čoviću postao još teži.

Izvor:Dnevni list

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

kolaps

03.11.2014 12:10

Covic malo hrani SNSD,ne moze tek tako da im okrene ledja, a na kraju ce to elegantno izvesti jer jednostavno nema im druge. Mehanizam nije kod njih svom srecom.Priklonice ce vecini narodnjackog bloka,pa nije valjda lud da sa svojim rezultatom ide u opoziciju zbog kvarljivog SNSD? Nema logike i to je to. Valjili su mu mnogo da bi ih u startu odbacio,jednostavno im je dao vjestacko disanje i time sebe oprao u javnosti.

ODGOVORITE
Name

AG

03.11.2014 12:11

Slika govori sve...diktira mu Covic br. konta u Svajcarskoj na koji bi Dodik uplatio da bi se ovaj udruzio sa SNSD :)

ODGOVORITE
Name

Miki

03.11.2014 12:14

Baju treba oterati

ODGOVORITE
Name

Viewer

03.11.2014 12:23

Slika kao da govori: Krimosi svih nacija ujedinite se!

ODGOVORITE
Name

hahaaaaaaa

03.11.2014 13:10

dobro pitanje , samo zavisi GDJE , mogu li zajedno .........

ODGOVORITE
Name

odgovor

03.11.2014 13:47

Mogu da svrate u neku birtiju !

ODGOVORITE
Name

BB

03.11.2014 15:02

Mislim da bi mogli zajedno i u Focu, nekako se dopunjavaju.

ODGOVORITE
Name

Fritz

03.11.2014 15:05

Ja kako nego da mogu. Bakiru Izetbegoviću više problema može da napravi Čović nego Mladen Ivanić. Bez Ivanića SDA u Federaciji može da napravi većinu u kantonima, ali bez Čovića ne može. Je li se iko pitao da li je Čović ulazak u vlade kantona uslovio ulaskom SNSD-a u vlast na nivou zajedničkih institucija? Ako je taj zahtjev iznio pred SDA, a Dodik formira vlast u Republici Srpskoj, eto njemu vlasti i na nivou BiH, i džaba smo krečili. A Ivanićevo koprcanje će biti obuzdano u skupštini Srpske kojoj mora podnositi račun šta radi u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

zuti

03.11.2014 15:25

Bakire tu dvojicu ostavi po strani.

ODGOVORITE
Name

ZE SDS-ODGOVOR FritzU

03.11.2014 16:55

Fritz.Nije tačno da SDA ne može bez HDZ-a napraviti većinu i u Federaciji.Može u koaliciji sa HDZ1990 i DF jer ovi imaju dovoljno hrvatskih mandata, da se vlast napravi i bez HDZ-a.Izbacio ih je 2010.godine SDP a sada može i SDA.

ODGOVORITE
Name

Fritz - za ZE SDS

03.11.2014 17:19

Pa sad nadam se da si u pravu, ali Baja je premazan sa milion farbi, klima mu se polijepo, ali daće on nešto i Domovini ovde u Republici Srpskoj da bi umilostivio Bakira. On se ne može oslanjati samo na 42 poslanika u skupštini, pa će dati nešto i Domovini, tj SDA. Rekao je Bakir da će sačekati da vidi koji blok će prevagnuti u Srpskoj, pa će onda odlučiti, jer mu neće pretjerano smetati da sarađuje sa Dodikom, pod uslovom da malo ublaži retoriku. Što bi Bakir bio veći Srbin od Srba?

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

03.11.2014 17:23

FRITZ OPET SI BUDALA.

ODGOVORITE
Name

ZE SDS-ODGOVOR FritzU

03.11.2014 17:36

Najozbiljnije, pouzdano, Bakir Izetbegtović i SDA su dobili sugestiju tačnije naredbu u Briselu u centrali Evropske narodne partije da moraju praviti vlast sa narodnim partijama a to znači sa SDS-om, PDP, HDZ 1990, HDZ (kada otkače Dodika, a otkačit će jer će ovih dana u Brisel na raport i sam Čović, dobio je poziv) i dr. Predsjednik Evropske narodne stranke nije čovjek sa kojim se mogu zezati, jer iza bloka narodnih partija stoje najjači lideri u Evropi pa i Angela Merkel. Znači SDA je dobila "domaći zadatak" i tu neće smjeti izvrdati. Što se tiče Čovića HDZ Hrvatske će "ga prelomiti". Još malo daje nadu Dodikovom SNSD-u, ali HDZ Hrvatske će to srediti sa Čovićem.

ODGOVORITE
Name

ZE SDS-ODGOVOR FritzU

03.11.2014 17:39

Ti ne znaš ili se praviš da ne znaš, koliko je Milorad Dodik omražen političar u Federaciji BiH u bošnjačkoj javnosti.SDA ukoliko bi ga održala u vlasti bi napravila tako strašana politički potez po same sebe, da bi je u naredne dvije odnosno četiri godine bošnjačko političko tjelo kaznilo izbornim debaklom, slično što se desilo Lagumdžiji zbog plizanja sa Dodikom.

ODGOVORITE
Name

malo ukrivo

03.11.2014 17:41

DJURDJA I M, NE KAŽE SE BUDALA NEGO DALABU

ODGOVORITE
Name

ZE SDS-ODGOVOR FritzU

03.11.2014 17:45

To što pišeš da ej "baja premazan sa milion farbi", neka je i drugi imaju pameti a s druge strane nekada "biti premazan" i nije dobro "za premazanog" jer te ljudi skontaju, skontaju tvoju politički neprincipjelnost,podlost i tome slično, da te se počinju ustručavati,ne vjeruju ti, jer ne znaju kada i kako ćeš ih prevariti, pa biraju umjesto tebe "premazanog" za političke partnere poštenije ljude, bolje ljude, od riječi nešto poput sadašnjih ljudi u SDS-u kao što su Mladen Bosić,Ognjen Tadić i drugi ljudi s kojima se može razgovarati, a da se ne bojiš da kad okreneš leđa, da će zaboraviti šta ste pričali i dogovarali, kao što to Dodik radi.

ODGOVORITE
Name

tri druga

03.11.2014 18:46

Sve je moguce u ovoj nesretnoj zemlji,i to da lijevi,desni i centar svi zajedno budu u koaliciji.Kakav program,kakvi bakraci ko to jos gleda.Jedini zajednicki sadrzalac svih njih je ogromna zelja da vladaju,za moci,novcem za njenim velicanstvom foteljom.

ODGOVORITE
Name

iskren

03.11.2014 20:39

Ogromna vecina Bosnjaka iz Federacije BiH i RS ne vide nikakvu razliku izmedju SNSD i SDS kada je u pitanju njihov stav prema drzavi BiH,prema polozaju Bosnjaka u RS i napretku drzave BiH prema evrointegracijama pa cak i kada je u pitanju odnos ove dvije stranke prema sopstvenom srpskom narodu.Bosnjaci ovo sto se desava u RS vide samo kao grcevitu borbu suprostavljenih srpskih stranaka za vlast,a nikako kao mocucnost nekakvih promjena ili napretka u entitetu RS i drzavi BiH.

ODGOVORITE
Name

Ja

04.11.2014 00:48

Od zla oca od gore matere.

ODGOVORITE
Name

Mila

04.11.2014 06:06

Treba ih skinuti sa vlasti, i pod hitno na nivou entiteta i drzavnom nivou donijeti zakon o porijeklu imovine. TO TREBA URADITI POD HITNO, DA SE STAVI TAČKA NA PLJAČKU NARODA.

ODGOVORITE
Name

ČIKAN

04.11.2014 06:59

Ako osovinu ne podmažeš ona škripi,zbog toga je osovina Čović- Dodik i zaškripala,jer nema para da se podmaže. (moj Milorade nema para više ni za ukrasti).

ODGOVORITE
Name

al nas J..u

04.11.2014 15:12

A zasto ne bi mogli, dok je para i fotelja, a narod ko ovce, samo blejeee.

ODGOVORITE
Name

Bravo, Mila

05.11.2014 15:01

Samo zakon o porijeklu imovine i postupiti po njemu. Sve drugo je minorno, kad se to uradi i druge stvari će se složiti. Nama političari poturaju priču o nacionalizmu da bi se oni mogli bogatiti, da niko ne talasa.

ODGOVORITE