Суицид као посљедица мисија

У њемачкој војци све је више самубиства, развода бракова и породичних проблема - упозорава повјереник њемачког парламента за одбрану. У већини случајева, наокон самоубистава, као разлог се наводи: "приватни живот", али војни аналитичари не вјерују у таква образложења.

Свијет 03.11.2014 | 12:45
Суицид као посљедица мисија

ни сматрају да на суицид утичу боравци у мисијама у иностранству, али и стационирање у дијеловима земље далеко од породице и родбине.

Њемачка војска има традицију посебног односа официра и подређених, према којој војници имају право да питају за смисао неког поступка, па чак и дужност да ускрате послушност ако наредба представља злочин.

Такође, официри војницима управљају, а не командују, брину о њима, а не само да их тјерају са изврше наређење.

Проблем је што у мисјама у иностранству нема времена за такве ствари и тамо команда једноставно мора да се одмах изврши.

Када је педесетих година прошлог вијека Њемачка оснивала нову војску, законодавац нипошто није хтио војнике попут оних из нацистичког доба.

Након свих злочина у Другом свјетском рату било је превише оправдања да су они само "извршавали команде" и зато је "унутрашње вођство" сваком војнику остављено као посљедња инстанца.

У Бундестагу признају да се отприлике свака десета жалба војника односи на проблем са претпостављеним.

Када је ријеч о женама, највећи проблем је смјештај за жене у униформама.

Посебан проблем су одвојени тоалети и простори за личну хигијену само за жене. Ако у касарни на неком мјесту прокишњава кров, тешко да ће се наћи новца и воље да се направи купаоница "само за даме“.

Али оно што је од свега најгоре јесте породични живот војника оба пола.

Приликом обиласка касарни надлежни наилазе на читаве јединице у којима скоро нико више не живи у "нормалном" браку и породици.

Постоје увјерљиви извештаји који показују да након дуже мисије у иностранству код сваког другог војника "пуца" брак или трајна веза.

Зато се биљежи драстично већи број развода бракова код војника него код осталог становништва сличне социјалне позадине - наводе њемачки медији.

Коментари / 0

Оставите коментар