Suicid kao posljedica misija

U njemačkoj vojci sve je više samubistva, razvoda brakova i porodičnih problema - upozorava povjerenik njemačkog parlamenta za odbranu. U većini slučajeva, naokon samoubistava, kao razlog se navodi: "privatni život", ali vojni analitičari ne vjeruju u takva obrazloženja.

Svijet 03.11.2014 | 12:45
Suicid kao posljedica misija

ni smatraju da na suicid utiču boravci u misijama u inostranstvu, ali i stacioniranje u dijelovima zemlje daleko od porodice i rodbine.

Njemačka vojska ima tradiciju posebnog odnosa oficira i podređenih, prema kojoj vojnici imaju pravo da pitaju za smisao nekog postupka, pa čak i dužnost da uskrate poslušnost ako naredba predstavlja zločin.

Takođe, oficiri vojnicima upravljaju, a ne komanduju, brinu o njima, a ne samo da ih tjeraju sa izvrše naređenje.

Problem je što u misjama u inostranstvu nema vremena za takve stvari i tamo komanda jednostavno mora da se odmah izvrši.

Kada je pedesetih godina prošlog vijeka Njemačka osnivala novu vojsku, zakonodavac nipošto nije htio vojnike poput onih iz nacističkog doba.

Nakon svih zločina u Drugom svjetskom ratu bilo je previše opravdanja da su oni samo "izvršavali komande" i zato je "unutrašnje vođstvo" svakom vojniku ostavljeno kao posljednja instanca.

U Bundestagu priznaju da se otprilike svaka deseta žalba vojnika odnosi na problem sa pretpostavljenim.

Kada je riječ o ženama, najveći problem je smještaj za žene u uniformama.

Poseban problem su odvojeni toaleti i prostori za ličnu higijenu samo za žene. Ako u kasarni na nekom mjestu prokišnjava krov, teško da će se naći novca i volje da se napravi kupaonica "samo za dame“.

Ali ono što je od svega najgore jeste porodični život vojnika oba pola.

Prilikom obilaska kasarni nadležni nailaze na čitave jedinice u kojima skoro niko više ne živi u "normalnom" braku i porodici.

Postoje uvjerljivi izveštaji koji pokazuju da nakon duže misije u inostranstvu kod svakog drugog vojnika "puca" brak ili trajna veza.

Zato se bilježi drastično veći broj razvoda brakova kod vojnika nego kod ostalog stanovništva slične socijalne pozadine - navode njemački mediji.

Komentari / 0

Ostavite komentar