Женско срце је њежније

Кардиологија: Болести срца и крвних судова у Србији све више угрожавају "слабији пол". Мања "пумпа" се много више троши, и 10 пута више куца у минути него орган у мушком телу.

Здравље 03.11.2014 | 09:42
Женско срце је њежније

Научници Универзитета Мериленд анализирали су резултате 31.634 трансплантације срца, и дошли су до сазнања да мушкарац којем се пресади срце жене има за 32 одсто већи ризик од настанка смрти у првој години након операције. Проблем није у томе што женско срце неће куцати у телу мушкарца, већ у његовој величини. Оно је, по димензијама, мање у односу на мушко, али је и осетљивије, крхкије.

Разликује се и по томе што су симптоми женског инфаркта знатно другачији од мушког, а утврђено је и да обољење коронарних артерија жена најчешће клинички има много тежи облик.

- Жене су сензитивније и сензибилније, и то у сваком погледу - објашњава др Мила Живојиновић, кардиолог Ординације Кардиал у Београду. - Жене се стално труде да буду потпуно исте као и мушкарци, да буду јаке и храбре, несаломиве, али то заправо може да буде веома погубно, што показују и најновије статистике. Рецимо, само током 2012. године од болести срца и крвних судова умрле су у Србији 54.972. особе, 25.307 мушкараца и 29.665 жена.Сваког дана од различитих болести срца и крвних судова умре 151 особа, а свака друга умрла особа је женског пола.

Ова статистика непобитно доказује да се ситуација у области кардиоваскуларних болести значајно преокренула и да су сада жене угроженије од мушкараца. Главни узрок је, сматрају стручњаци, стрес, који је од јутра до вечери присутан у животу жена. Оне се брину на послу, у кући, породици, суочавају са проблемима у окружењу.

- Женско срце је нежније и мање, чак су и крвни судови срца фрагилнији - истиче др Живојиновић. - Прогноза болесница са сужењем коронарних артерија може да буде лошија него прогноза мушкараца управо због тих ужих крвних судова. Отежавајућа околност је и то што дијагностичке методе које су код мушкараца веома добре и сигурне (као што је тест физичким оптерећењем) код жена могу да дају лажне резултате. Зато треба урадити правилну клиничку процену, утврдити да ли пацијенткиња има факторе ризика, и ако постоји могућност урадити неку од анатомских метода, као што је компјутеризована или ехо кардиографија.

Женско срце се много више троши, а доказано је и да 10 пута више куца у минути него мушко срце. То што брже ради је велики фактор ризика за настанак неких кардиоваксуларних болести.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар