Žensko srce je nježnije

Kardiologija: Bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji sve više ugrožavaju "slabiji pol". Manja "pumpa" se mnogo više troši, i 10 puta više kuca u minuti nego organ u muškom telu.

Zdravlje 03.11.2014 | 09:42
Žensko srce je nježnije

Naučnici Univerziteta Merilend analizirali su rezultate 31.634 transplantacije srca, i došli su do saznanja da muškarac kojem se presadi srce žene ima za 32 odsto veći rizik od nastanka smrti u prvoj godini nakon operacije. Problem nije u tome što žensko srce neće kucati u telu muškarca, već u njegovoj veličini. Ono je, po dimenzijama, manje u odnosu na muško, ali je i osetljivije, krhkije.

Razlikuje se i po tome što su simptomi ženskog infarkta znatno drugačiji od muškog, a utvrđeno je i da oboljenje koronarnih arterija žena najčešće klinički ima mnogo teži oblik.

- Žene su senzitivnije i senzibilnije, i to u svakom pogledu - objašnjava dr Mila Živojinović, kardiolog Ordinacije Kardial u Beogradu. - Žene se stalno trude da budu potpuno iste kao i muškarci, da budu jake i hrabre, nesalomive, ali to zapravo može da bude veoma pogubno, što pokazuju i najnovije statistike. Recimo, samo tokom 2012. godine od bolesti srca i krvnih sudova umrle su u Srbiji 54.972. osobe, 25.307 muškaraca i 29.665 žena.Svakog dana od različitih bolesti srca i krvnih sudova umre 151 osoba, a svaka druga umrla osoba je ženskog pola.

Ova statistika nepobitno dokazuje da se situacija u oblasti kardiovaskularnih bolesti značajno preokrenula i da su sada žene ugroženije od muškaraca. Glavni uzrok je, smatraju stručnjaci, stres, koji je od jutra do večeri prisutan u životu žena. One se brinu na poslu, u kući, porodici, suočavaju sa problemima u okruženju.

- Žensko srce je nežnije i manje, čak su i krvni sudovi srca fragilniji - ističe dr Živojinović. - Prognoza bolesnica sa suženjem koronarnih arterija može da bude lošija nego prognoza muškaraca upravo zbog tih užih krvnih sudova. Otežavajuća okolnost je i to što dijagnostičke metode koje su kod muškaraca veoma dobre i sigurne (kao što je test fizičkim opterećenjem) kod žena mogu da daju lažne rezultate. Zato treba uraditi pravilnu kliničku procenu, utvrditi da li pacijentkinja ima faktore rizika, i ako postoji mogućnost uraditi neku od anatomskih metoda, kao što je kompjuterizovana ili eho kardiografija.

Žensko srce se mnogo više troši, a dokazano je i da 10 puta više kuca u minuti nego muško srce. To što brže radi je veliki faktor rizika za nastanak nekih kardiovaksularnih bolesti.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar