Меркелова против реформи у ЕУ

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да би прије била за излазак Британије из чланства ЕУ него за компромис у вези са принципима о слободном кретању радника, пише њемачки магазин "Шпигл".

Свијет 03.11.2014 | 11:59
Меркелова против реформи у ЕУ

Магазин, позивајући се на изворе у канцеларији Меркелове и Министарства спољних послова, истиче да ће канцелар одустати од напора да Британију задржи у европском блоку, уколико би британски премијер Дејвид Камерон инсистирао на одређивању квоте о дозвољеном броју миграната.

Камерон је истакао да ће слобода кретања "бити у самом средишту његове стратегије за нове преговоре са ЕУ", али је Меркелова, према писању магазина, изнијела јасан став о повлачењу подршке за чланство Лондона у европском блоку, уколико он настави са притиском да се изврше реформе у области миграције.

"Шпигл" наводи да је ово први пут да је Меркелова признала могућност изласка Британије из чланства ЕУ.
Британски дневник "Сандеј тајмс" пише да је Њемачка већ одбацила приједлог о увођењу квота на прилив ниже квалификованих миграната из ЕУ ограничењем издавања бројева у социјалној служби.

"Шпигл" пише да Камерон сада покушава да изради план за "растезање правила ЕУ до максимума" како би забранио улазак незапосленим мигрантима и депортовао оне који три мјесеца не могу сами себе да издржавају.

Коментари / 0

Оставите коментар