Merkelova protiv reformi u EU

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da bi prije bila za izlazak Britanije iz članstva EU nego za kompromis u vezi sa principima o slobodnom kretanju radnika, piše njemački magazin "Špigl".

Svijet 03.11.2014 | 11:59
Merkelova protiv reformi u EU

Magazin, pozivajući se na izvore u kancelariji Merkelove i Ministarstva spoljnih poslova, ističe da će kancelar odustati od napora da Britaniju zadrži u evropskom bloku, ukoliko bi britanski premijer Dejvid Kameron insistirao na određivanju kvote o dozvoljenom broju migranata.

Kameron je istakao da će sloboda kretanja "biti u samom središtu njegove strategije za nove pregovore sa EU", ali je Merkelova, prema pisanju magazina, iznijela jasan stav o povlačenju podrške za članstvo Londona u evropskom bloku, ukoliko on nastavi sa pritiskom da se izvrše reforme u oblasti migracije.

"Špigl" navodi da je ovo prvi put da je Merkelova priznala mogućnost izlaska Britanije iz članstva EU.
Britanski dnevnik "Sandej tajms" piše da je Njemačka već odbacila prijedlog o uvođenju kvota na priliv niže kvalifikovanih migranata iz EU ograničenjem izdavanja brojeva u socijalnoj službi.

"Špigl" piše da Kameron sada pokušava da izradi plan za "rastezanje pravila EU do maksimuma" kako bi zabranio ulazak nezaposlenim migrantima i deportovao one koji tri mjeseca ne mogu sami sebe da izdržavaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar