Лимун третиран опасним фунгицидом

Лимун увезен из Шпаније такође је третиран опасним фунгицидом "имазалилом", потврђено је из Регионалне организације за заштиту потрошача са сједиштем у Карловцу.

Регион 03.11.2014 | 08:30
Лимун третиран опасним фунгицидом

"Данашњом провјером у неким великим трговачким центрима установио сам такође да је у продаји и лимун поријеклом из Шпаније третиран имазалилом - једним од најопаснијих пестицида. Штавише, тај лимун двоструко је скупљи од оног из Турске, иако је друге класе", изјавио је предсједник РОЗП-а Жељко Томашић.

Он појашњава да неки стручњаци кажу да тако третиран лимун није опасан по здравље, ако се конзумира мала количина, али да РОЗП има право да изрази сумњу, јер је ријеч и о кумулативном ефекту.

"Ми имамо информације од стручњака да поједена једна тако третирана лимунска кора дневно, по прописима, не представља тровање, јер је у границама нормале, али већ двије су прекогранична контаминација, односно тровање", нагласио је Томашић, а аргументацију оставио институцијама надлежним за то.

Он додаје да је овај случај побудио интерес РОЗП-а јер сматрају да је ријеч "о непоштеној пословној пракси, која је према Закону о заштити потрошача забрањена и кажњива".

"Купујући лимун у ринфузи, купци не добијају информацију која пише на декларацији производа пакованог у мрежицу да кора није за конзумацију, односно на лимуну у ринфузи трговци ту декларације не истичу, на шта су обавезни према закону", тврди Томашић.

Он подсјећа да производи који се на подручју Хрватске нуде потрошачима морају на амбалажи или на самом производу садржавати основна обиљежја производа потребна да би потрошач донио одлуку о куповини - као што су назив производа, тип и модел производа, назив под којим се производ продаје, састав производа, својства и техничка обиљежја производа.
Ови подаци, каже Томашић, морају бити јасни, видљиви и читљиви.

"Упркос томе, у продавницама се лимун, као и остало воће, продаје у ринфузи, а да поред њега на привјеску или наљепници нема никаквих података о производу", додаје он.
Томашић упозорава да су на производима који се продају запаковани информације присутне, али се морају читати повећалом, а то је "непоштена пословна пракса јер је информација важна за одлуку о куповини".

Из РОЗП-а наводе да фунгицид имазалил продире кроз кору лимуна на цијели плод, да је канцероген, да код беба и мале дјеце изазива проблеме у централном нервном систему, а код одраслих дјелује лоше на репродуктивне органе.

"Лимун користе сви, а најчешће га ипак користе рањиве скупине потрошача, дјеца, те старије и болесне особе", каже Томашић и закључује да јучерашња кампања РОЗП-а "није покренута против турског лимуна већ да би се упозорили потрошачи да се информишу шта купују и да имају право на тачну информацију код куповине".

"Прочитајте декларације на производима, није увијек повољније оно шта је јефтиније, а ако нема декларације на производу тражите од трговца да је постави и да вам је предочи", савјет је РОЗП-а поводом несташице лимуна на свјетском тржишту и с тим повезаног раста цијена, али и продаје лимуна третираних фунгицидима.


Коментари / 0

Оставите коментар