Америка престаје да штампа долар

Након шест година радикалних мера које је спроводила Америчка централна банка - Фед, штампањем огромних количина новца и сада престаје.

Свијет 02.11.2014 | 19:24
Америка престаје да штампа долар

Ово је одлучено на састанку гувернера америчког Фед-а.

У неколико фаза такозваног QЕ програма укупно је одштампано приближно 4.500 милијарди долара.

Програм масовног штампања новца покренут је 2008. године, у најгорој фази финансијске кризе, када је претило потпуно урушавање америчког али и глобалног финансијског система.

Америчка централна банка (Федералне резерве) је као и иначе у рецесијама спустила каматне стопе практично на нулу, али то није помогло. Због тога се у договору с владом, централна банка одлучила на радикалан потез, какав никада до тада није повукла - штампање великих количина новца с којим су куповане обвезнице од успаничених улагача и банака на финансијском тржишту.

План је био смирити тржишта и дати свима до знања да до потпуног краха неће доћи, јер ће Фед купити све државне обвезнице које инвеститори и банке буду морали или жеље да продају.

Програм штампања новца код многих професионалаца и већег дела америчке и светске јавности није наишао на одобравање, јер су многи сматрали да одржавање привидне и вештачке стабилности на финансијским тржиштима није добро.

Осим тога, појавио се страх да ће толика количина новог новца у оптицају довести до високе инфлације и обезвређивања штедње.

Ипак, овај програм показао се позитивним, јер се америчка економија пуно брже опоравило него европска.

Ефект америчког штампања новца се јасно може видети на финансијским тржиштима.

Деонице у развијеним економијама су од дна које су дотакле 2009. године порасле око 200 одсто и сада многи упозоравају да постају прецењене. Пре приближно пола године, када је Фед најавио да
ће ускоро завршити с штампањем долара, тренд слабљења долара се окренуо и америчка валута почела је нагло да јача.

Од маја је долар у односу на евро, али и већину других валута ојачао више од 10 одсто.

Аналитичари Адмирал Маркетса и даље сматрају да ће америчка валута јачати, али од сада нешто споријим темпом.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Патриота

02.11.2014 17:23

Нека уведу КМ мозда им буде боља

ОДГОВОРИТЕ
Name

знатизеља

02.11.2014 18:03

Јел се ко кад запитао цији смо ми експеримент? Наса валута нема покрице у злату, тако да за слуцај каквих проблема Централна банка БиХ нема покрице сто опет знаци нико не стити насе људе уколико странци покупе новац и повуку се, сто опет знаци да је нас новац нека врста имагинарног бона који из неког разлога Њемацка дозвољава да поседује и то високу вриједност тј 1,95 КМ цине 1 еуро. Е сад само је питање ДОКЛЕ ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

02.11.2014 22:54

Баш су се опоравили са толиким спољним дугом и пропалим корпорацијама. Ја мислим да је њима нестало папира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

03.11.2014 00:27

штампај Долар без покрића сад ће све бити на картицама неће се у рукама више гужвати

ОДГОВОРИТЕ