Amerika prestaje da štampa dolar

Nakon šest godina radikalnih mera koje je sprovodila Američka centralna banka - Fed, štampanjem ogromnih količina novca i sada prestaje.

Svijet 02.11.2014 | 19:24
Amerika prestaje da štampa dolar

Ovo je odlučeno na sastanku guvernera američkog Fed-a.

U nekoliko faza takozvanog QE programa ukupno je odštampano približno 4.500 milijardi dolara.

Program masovnog štampanja novca pokrenut je 2008. godine, u najgoroj fazi finansijske krize, kada je pretilo potpuno urušavanje američkog ali i globalnog finansijskog sistema.

Američka centralna banka (Federalne rezerve) je kao i inače u recesijama spustila kamatne stope praktično na nulu, ali to nije pomoglo. Zbog toga se u dogovoru s vladom, centralna banka odlučila na radikalan potez, kakav nikada do tada nije povukla - štampanje velikih količina novca s kojim su kupovane obveznice od uspaničenih ulagača i banaka na finansijskom tržištu.

Plan je bio smiriti tržišta i dati svima do znanja da do potpunog kraha neće doći, jer će Fed kupiti sve državne obveznice koje investitori i banke budu morali ili želje da prodaju.

Program štampanja novca kod mnogih profesionalaca i većeg dela američke i svetske javnosti nije naišao na odobravanje, jer su mnogi smatrali da održavanje prividne i veštačke stabilnosti na finansijskim tržištima nije dobro.

Osim toga, pojavio se strah da će tolika količina novog novca u opticaju dovesti do visoke inflacije i obezvređivanja štednje.

Ipak, ovaj program pokazao se pozitivnim, jer se američka ekonomija puno brže oporavilo nego evropska.

Efekt američkog štampanja novca se jasno može videti na finansijskim tržištima.

Deonice u razvijenim ekonomijama su od dna koje su dotakle 2009. godine porasle oko 200 odsto i sada mnogi upozoravaju da postaju precenjene. Pre približno pola godine, kada je Fed najavio da
će uskoro završiti s štampanjem dolara, trend slabljenja dolara se okrenuo i američka valuta počela je naglo da jača.

Od maja je dolar u odnosu na evro, ali i većinu drugih valuta ojačao više od 10 odsto.

Analitičari Admiral Marketsa i dalje smatraju da će američka valuta jačati, ali od sada nešto sporijim tempom.


Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Patriota

02.11.2014 17:23

Neka uvedu KM mozda im bude bolja

ODGOVORITE
Name

znatizelja

02.11.2014 18:03

Jel se ko kad zapitao ciji smo mi eksperiment? Nasa valuta nema pokrice u zlatu, tako da za slucaj kakvih problema Centralna banka BiH nema pokrice sto opet znaci niko ne stiti nase ljude ukoliko stranci pokupe novac i povuku se, sto opet znaci da je nas novac neka vrsta imaginarnog bona koji iz nekog razloga Njemacka dozvoljava da poseduje i to visoku vrijednost tj 1,95 KM cine 1 euro. E sad samo je pitanje DOKLE ????

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

02.11.2014 22:54

Baš su se oporavili sa tolikim spoljnim dugom i propalim korporacijama. Ja mislim da je njima nestalo papira...

ODGOVORITE
Name

crni

03.11.2014 00:27

štampaj Dolar bez pokrića sad će sve biti na karticama neće se u rukama više gužvati

ODGOVORITE