Запад мора мудрије са Русијом

Бивши немачки канцелар Хелмут Кол критиковао је политику Запада усмерену ка изолацији Русије и рекао да мора да делује мудрије када је реч о украјинској кризи.

Свијет 02.11.2014 | 19:22
Запад мора мудрије са Русијом

У својој новој књизи "Из бриге за Европом" која ће бити објављена у понедељак, он упозорава да западне земље, али и Русија и Украјина не смеју да дозволе да "прокоцкамо све што смо некад постигли", преноси немачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Кол, који је био немачки канцелар од 1982. до 1998. године, жали због тога што је дошло до изолације Русије и нарочито критикује то што су државе Г7 у јуну одржале самит без Русије. То је, по његовом мишљењу, било радикалан и озбиљан потез.

Хелмут Кол је као канцелар Немачке 1998. године у великој мери утицао на одлуку о пријему Русије у групу најважнијих индустријских земаља.

Кол је у књизи изнео критике и на рачун владе свог наследника Герхарда Шредера нарочито у политици еврозоне рекавши да су направљене кључне грешке пријемом задужена Грчка у еврозону и непоштовањем фискалних правила пакта за стабилност зоне. Ове две одлуке су међу најтежим грешкама које смо ми у ЕУ и еврозони доживели.

"То је стварно срамота у немачкој политици и у исто време издаја немачко-француске сарадње која није смела да буде употребљена против пакта за стабилност, као што се овде догодило", написао је Кол. Бивши немачки канцелар представиће књигу сутра у Франкфурту у друштву председника Европске комисије Жан Клод Јункера.


Коментари / 0

Оставите коментар