Zapad mora mudrije sa Rusijom

Bivši nemački kancelar Helmut Kol kritikovao je politiku Zapada usmerenu ka izolaciji Rusije i rekao da mora da deluje mudrije kada je reč o ukrajinskoj krizi.

Svijet 02.11.2014 | 19:22
Zapad mora mudrije sa Rusijom

U svojoj novoj knjizi "Iz brige za Evropom" koja će biti objavljena u ponedeljak, on upozorava da zapadne zemlje, ali i Rusija i Ukrajina ne smeju da dozvole da "prokockamo sve što smo nekad postigli", prenosi nemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Kol, koji je bio nemački kancelar od 1982. do 1998. godine, žali zbog toga što je došlo do izolacije Rusije i naročito kritikuje to što su države G7 u junu održale samit bez Rusije. To je, po njegovom mišljenju, bilo radikalan i ozbiljan potez.

Helmut Kol je kao kancelar Nemačke 1998. godine u velikoj meri uticao na odluku o prijemu Rusije u grupu najvažnijih industrijskih zemalja.

Kol je u knjizi izneo kritike i na račun vlade svog naslednika Gerharda Šredera naročito u politici evrozone rekavši da su napravljene ključne greške prijemom zadužena Grčka u evrozonu i nepoštovanjem fiskalnih pravila pakta za stabilnost zone. Ove dve odluke su među najtežim greškama koje smo mi u EU i evrozoni doživeli.

"To je stvarno sramota u nemačkoj politici i u isto vreme izdaja nemačko-francuske saradnje koja nije smela da bude upotrebljena protiv pakta za stabilnost, kao što se ovde dogodilo", napisao je Kol. Bivši nemački kancelar predstaviće knjigu sutra u Frankfurtu u društvu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera.


Komentari / 0

Ostavite komentar