Захарченко пријети истрагом геноцида

Вршилац дужности предсједника самопрокламоване Народне Републике Доњецк /ДПР/ на истоку Украјине Александар Захарченко запријетио је Украјинској служби безбједности /СБУ/ да ће, ако покрене истрагу актуелних избора, његова администрација одговорити покретањем истраге масовних убистава цивила.

Свијет 02.11.2014 | 14:53
Захарченко пријети истрагом геноцида

"Ако СБУ стварно покрене кривичну истрагу избора у ДПР-у, онда ћемо ми да отворимо истрагу геноцида", рекао је Захарченко у интервјуу за радио "Руски медијски сервис" /Руссиан Неwс Сервице/.

Сопштење је услиједило након што је Украјинска служба безбједности објавила да су данашњи предсједнички и парламентарни избори у Луганску и Доњецку незаконити и да представљају кршење Кривичног закона, којим се кажњавају све активности чији је циљ насилна смјена или збацивање уставног поретка или владе.

Захарченко је додао да кривична истрага значи да "они никада неће признати Народну Републику Доњецк".

Неколико масовних гробница пронађено је у близини Доњецка крајем септембра, подсјећа РИА "Новости".

Према посљедњим извјештајима, у гробницама има око 400 тијела цивила које су, како тврди влада Доњецка, убили припадници украјинске Националне гарде.

У међувремену, агенција ТАСС јавила је да су двије субверзивне групе, које су покушале да поремете данашње изборе на истоку Украјине, неутралисане у Доњецку.

"Двије субверзивне и извиђачке групе на територији Народне Републике Доњецк неутралисане су у мјестима Мариновка и Јеленовка. Припадници групе били су наоружани тешким наоружањем", рекао је шеф Централне изборне комисије ДПР-а Роман Љагин, преноси ТАСС.


Коментари / 0

Оставите коментар