Zaharčenko prijeti istragom genocida

Vršilac dužnosti predsjednika samoproklamovane Narodne Republike Donjeck /DPR/ na istoku Ukrajine Aleksandar Zaharčenko zaprijetio je Ukrajinskoj službi bezbjednosti /SBU/ da će, ako pokrene istragu aktuelnih izbora, njegova administracija odgovoriti pokretanjem istrage masovnih ubistava civila.

Svijet 02.11.2014 | 14:53
Zaharčenko prijeti istragom genocida

"Ako SBU stvarno pokrene krivičnu istragu izbora u DPR-u, onda ćemo mi da otvorimo istragu genocida", rekao je Zaharčenko u intervjuu za radio "Ruski medijski servis" /Russian News Service/.

Sopštenje je uslijedilo nakon što je Ukrajinska služba bezbjednosti objavila da su današnji predsjednički i parlamentarni izbori u Lugansku i Donjecku nezakoniti i da predstavljaju kršenje Krivičnog zakona, kojim se kažnjavaju sve aktivnosti čiji je cilj nasilna smjena ili zbacivanje ustavnog poretka ili vlade.

Zaharčenko je dodao da krivična istraga znači da "oni nikada neće priznati Narodnu Republiku Donjeck".

Nekoliko masovnih grobnica pronađeno je u blizini Donjecka krajem septembra, podsjeća RIA "Novosti".

Prema posljednjim izvještajima, u grobnicama ima oko 400 tijela civila koje su, kako tvrdi vlada Donjecka, ubili pripadnici ukrajinske Nacionalne garde.

U međuvremenu, agencija TASS javila je da su dvije subverzivne grupe, koje su pokušale da poremete današnje izbore na istoku Ukrajine, neutralisane u Donjecku.

"Dvije subverzivne i izviđačke grupe na teritoriji Narodne Republike Donjeck neutralisane su u mjestima Marinovka i Jelenovka. Pripadnici grupe bili su naoružani teškim naoružanjem", rekao je šef Centralne izborne komisije DPR-a Roman Ljagin, prenosi TASS.


Komentari / 0

Ostavite komentar