БиХ лежи на резервама гаса

Сарадник италијанског Националног института за геофизику и вулканологију, доктор Ђузепе Етиопе, у интервјуу за британски лист Економист тврди да у Босни и Херцеговини постоје резерве гаса, абиотичког метана, које би могле имати потенцијал у смислу економске исплативости.

Босна и Херцеговина 01.11.2014 | 07:00
БиХ лежи на резервама гаса

Етиопе је светски експерт и један од првих истраживача овог гаса чије се резерве у великим количинама налазе и на Марсу.

Он објашњава да је Босна једна од земаља које би могле имати изворе абиотичког метана, због присуства извора хипералкалне воде у Кулашима код Прњавора, чиме су се бавили и неки амерички научници, преноси Фена.

Етиопе је додао да не може са сигурношћу да тврди које су то количине метана и колико би оне економски биле исплативе, али да вреди покренути истраживање.

Наглашава да најпре треба истражити концентрацију гаса у води, истражити изворе и видети има ли гасних флуксева из земље, додајући да би по том питању волео да сарађује са стручњацимау БиХ.

Професор с Рударско-геолошког факултета из Тузле, Един Делић, не искључује могућност коришћења метана у економске сврхе и додаје да све док се не обаве истраживања и не направе прве бушотине, не зна се да ли је реч о врелој води, нафти или гасу.

Ако се искључи топла вода, остаје дилема да ли је у питању нафта или гас, те се оваква лежишта обично зову лежишта угљоводоника, што укључује и нафту и гас.

Осим тога, када се нађе лежиште нафте, оно је у горњем делу испуњено гасом, а познато је да су на простору североисточне Босне рађена испитивања о присуству нафте.

Без истраживања и геофизичких испитивања, било би површно и неозбиљно говорити о количинама, али свакако да постоје потенцијали, објашсњава Делић.

 

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мојсије са истока

01.11.2014 16:31

Е мој Ђузепе лупаш ко п....а по самару, да је то истина давно бих американци у БиХ имали своје базе

ОДГОВОРИТЕ