BiH leži na rezervama gasa

Saradnik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, doktor Đuzepe Etiope, u intervjuu za britanski list Ekonomist tvrdi da u Bosni i Hercegovini postoje rezerve gasa, abiotičkog metana, koje bi mogle imati potencijal u smislu ekonomske isplativosti.

Bosna i Hercegovina 01.11.2014 | 07:00
BiH leži na rezervama gasa

Etiope je svetski ekspert i jedan od prvih istraživača ovog gasa čije se rezerve u velikim količinama nalaze i na Marsu.

On objašnjava da je Bosna jedna od zemalja koje bi mogle imati izvore abiotičkog metana, zbog prisustva izvora hiperalkalne vode u Kulašima kod Prnjavora, čime su se bavili i neki američki naučnici, prenosi Fena.

Etiope je dodao da ne može sa sigurnošću da tvrdi koje su to količine metana i koliko bi one ekonomski bile isplative, ali da vredi pokrenuti istraživanje.

Naglašava da najpre treba istražiti koncentraciju gasa u vodi, istražiti izvore i videti ima li gasnih flukseva iz zemlje, dodajući da bi po tom pitanju voleo da sarađuje sa stručnjacimau BiH.

Profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle, Edin Delić, ne isključuje mogućnost korišćenja metana u ekonomske svrhe i dodaje da sve dok se ne obave istraživanja i ne naprave prve bušotine, ne zna se da li je reč o vreloj vodi, nafti ili gasu.

Ako se isključi topla voda, ostaje dilema da li je u pitanju nafta ili gas, te se ovakva ležišta obično zovu ležišta ugljovodonika, što uključuje i naftu i gas.

Osim toga, kada se nađe ležište nafte, ono je u gornjem delu ispunjeno gasom, a poznato je da su na prostoru severoistočne Bosne rađena ispitivanja o prisustvu nafte.

Bez istraživanja i geofizičkih ispitivanja, bilo bi površno i neozbiljno govoriti o količinama, ali svakako da postoje potencijali, objašsnjava Delić.

 

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mojsije sa istoka

01.11.2014 17:31

E moj Đuzepe lupaš ko p....a po samaru, da je to istina davno bih amerikanci u BiH imali svoje baze

ODGOVORITE