Недовољна помоћ за поплављене

Грађани Републике Српске претрпјели су огромне штете током мајских и августвоских поплава. У  покушајима да врате живот нормалним токовима помоћ им је стизала са различитих страна, али најмање је било оне институционалне помоћи.

Република Српска 31.10.2014 | 23:08
Недовољна помоћ за поплављене

Представници оштећених у поплавама и клизиштима гостујући у политичкој емеисији "Изазови" БН телевизије сложили су се да је Влада Српске могла и може много више да уради за своје грађане.

Штета од поплава у Добоју је процјењена на 173 милиона КМ, иако замјеник градоначелника Драган Василић цијени да је она далеко већа, ипак истиче да је том граду најтеже пало 11 изгубљених живота. Међународна заједница улаже средства у обнову стамбених објеката али без обнове привреде Добој нема перспективу, каже Василић.

"Успјели смо да очистимо град и колико толико вратимо живот у нормалу у нашем граду и да створимо услове да одрђени број наших привредник обнавља своје објекте и почну са својом дјелатношћу. Али стално истичемо да нико њима не помаже", рекао је Василић.

Додаје да је посебан проблем то што Добој није добио сагласност за кредитно задужење како би директоно помогли привредницима и тако вратили на посао оне који су остали без запослења и прихода.

У општини Лопаре клизишта су проузроковала штету од скоро 15 милиона КМ, за коју је до сада ова општина из Фонда солидарности Српске добила нешто више од 300 КМ. Становницима Лопара домове граде хуманитарне организације и њихова дијаспора али Влада још није нашла модус како да им помогне, каже начелник општине Радо Савић.

"Има помоћи, али оне институционалне нема довољо и на прави начин. Требао се заузети став и према људима који су имали штету од клизишта", казао је Савић и нагласио да општине саме без помоћи Владе не могу изаћи на крај са овим проблемима.

Након поплава из 2010. године Влада Републике Српске је приступила изради пројекта заштите од поплава, и задњих година радило се на изради тог пројекта, казао је Драган Анђелић, директор ЈУ Воде Српске. До сада се потписана 24 уговора са извођачима и пројекти су у фази реализације, тврди Анђелић и наглашава да становници Семберије не треба да страхују за своју безбједност, помоћни насипи који су урађени су сигурни и неће поклекнути пред новим падавинама.

Анђелић каже да се задњих годину дана интензивно ради али да су процедуре јако строге и да је управо то оно што успорава пројекте.

"Ужасно су споре процедуре. И консултантска кућа и кућа која врши надзор су странци и имају своје процедуре. Ми на њих не можемо да утичемо и то је нешто што и нас јако нервира", рекао је Анђелић гостујући у емисији "Изазови".

Градоначелник Бијељине је неповјерљив. Каже да је истина да се ради интензивније у протеклих пар мјесеци али да се тако радило од 2010. године можда би неки од насипа био сачуван и не би се излиле све ријеке и рјечице које протичу кроз Семберију.

Од 10.500 поплављених домаћинстава у Семберији, помоћ Владе у виду ваучера добило је 6.500 породица, оних преосталих четири хиљде који су остали ускраћени су незадовољни рекао је Мићо Мићић градоначелник Бијељине.

(БН ТВ)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Самац

31.10.2014 22:36

Наравно, као и прије поплаве, Самац заборављен од свих, а потпуно не поплављен, него 15 дана потопљен, а ниста од тога да це "Добој и Самац" имати посебан статус"! Привреди- радњама и фирмама ни 1 марка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

01.11.2014 08:17

Има ли та "влада" име и презиме?Ко коци? Нека страна јавна гласила су известавала о "несталим" парама које су биле упуцена угрозенима од поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остојићево

01.11.2014 10:22

Шта је са општинским лоповлуцима око подјеле помоћи? Сва помоћ на општини Бијељина је дијељена по политичкој линији и у сврху избора,то сви знају и већ су подигнуте кривичне пријаве за то.И оно што је дошло у мају дијељено је 5-10 дана пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

01.11.2014 16:38

Продане дусе

ОДГОВОРИТЕ