Кога је ФИФА прескочила за 'Златну лопту'?

Не би било незаслужено да су се Видал, Суарез, Модрић, Ивановић, Компани или Хумелс нашли у избору за престижно признање.

Фудбал 01.11.2014 | 12:20
Кога је ФИФА прескочила за 'Златну лопту'?

Као и увек када се деле награде и праве листе играча који конкуришу за престижна признања, полемика се не води око тога ко је на листи, већ ко није. Тако је и избор Франс Фудбала и ФИФА од 23 имена која конкуришу за звање играча године изазвао велику пажњу и дискусије.

Није ништа ново да ФИФА заборави на нека заслужна имена и стави нека која можда и не заслужују да се ту нађу.

У неким изборима попут овог који је свакако најбитнији и најгламурознији се често робује именима, па се годинама врти група једних те истих фудбалера који су свакако врхунски, али и када имају неку сезону испод нивоа, њихово име остаје на листи. Тако су се и у овогодишњем избору нашли неки фудбалери Барселоне, Реала или Бајерна који можда и нису по учинку били међу 23 најбоља фудбалера света у 2013. години. Критеријуми за избор су прилично нејасни и није познато колико резултати клубова и репрезентација утичу на номинације.

Ко је све прескочен у избору ФИФА и Франс Фудбала?

Многи су изненађени да на листи нема Луиса Суареза, иако је Уругвајац прескочио други део сезоне због суспензије. Међутим, популарни Ел Пистолеро ни до сада није имао поштен третман у ФИФА, па се он лично вероватно и није изненадио.

Нема ни Артура Видала који је играо фантастично за Јувентус и репрезентацију Чилеа. На листи су шесторица немачких фудбалера, а међу њима није Матс Хумелс који је би командант одбране на Мундијалу и чак постигао два битна гола.

Нема ни Луке Модрића који је сигурно имао већи допринос у освајању Реалове “Десиме” од Карима Бенземе. ФИФА је заобишла и сјајног Венсана Компанија, који је као капитен предводио Манчестер Сити до титуле у Премијер лиги и имао запажено учешће са Белгијом на светском првенству. Нема ни најбољег десног бека планете - Бранислава Ивановића. Шта је још Дијего Годин могао да уради да се нађе на листи?

Укуси су различити, али тешко да ће се многи сложити са овим избором ФИФА…

Коментари / 0

Оставите коментар